Αναζήτηση:

District 9

  2009
Βαθμολογήστε το

Υπόθεση

Κοντεύουν 30 χρόνια από τότε που οι πρώτοι εξωγήινοι έφτασαν στη γη: δεν έμοιαζαν εχθρικοί, δεν έφεραν μαζί τους εντυπωσιακά τεχνολογικά επιτεύγματα, στην πραγματικότητα ήταν εξωγήινοι-μετανάστες από τον πλανήτη τους. Και καθώς τα έθνη διαπραγματεύονταν για το πώς έπρεπε να τους χειριστούν, αποφασίστηκε να τους εγκαταστήσουν στη Νότια Αφρική, στην περιοχή District 9. Σήμερα, την ευθύνη των εξωγήινων έχει η MNU (Multi-National United), μια εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων που θα αποκομίσει τεράστια κέρδη αν καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα πανίσχυρα όπλα τους, τα οποία όμως προϋποθέτουν εξωγήινο DNA για να μπουν σε λειτουργία. Όταν ο Βίκους βαν ντερ Μέρβε (Σάρλτο Κόπλεϊ), ένας υπάλληλος της MNU, προσβληθεί από έναν εξωγήινο ιό που αλλάζει το DNA του, γίνεται ο άνθρωπος-κλειδί για την εξερεύνηση της εξωγήινης τεχνολογίας. Και ενώ όλοι τον καταδιώκουν, δεν του μένει άλλη επιλογή: πρέπει να κρυφτεί στο District 9.

Περισσότερες Πληροφορίες

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ

«O Νιλ Μπλόμκαμπ είναι ένας συναρπαστικός νέος σκηνοθέτης» λέει ο Πίτερ Τζάκσον, γνωστός δημιουργός της τριλογίας ‘Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’. «Τον γνώρισα όταν συζητούσαμε να γυρίσουμε την κινηματογραφική εκδοχή του video game “Halo”. Η ταινία δεν έγινε ποτέ, αλλά η συνεργασία μας με τον Νιλ ήταν τόσο καλή που, όταν μας πρότεινε την ιδέα για το φιλμ ‘District 9’, αποφασίσαμε να τον βοηθήσουμε στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο». Ο Μπλόμκαμπ εμπνεύστηκε από τις κλασικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας καθώς και από το Γιοχάνεσμπουργκ των παιδικών του χρόνων (ο σκηνοθέτης γεννήθηκε και έζησε εκεί μέχρι τα 18 του χρόνια, οπότε και μετακόμισε στον Καναδά). Η αρχική πρόθεση του Μπλόμκαμπ ήταν να δημιουργήσει μια αντισυμβατική ταινία που θα συνδύαζε διάφορα κινηματογραφικά στυλ. «Το έργο μεταπηδά από το μυθοπλαστικό στο ακραία ρεαλιστικό» σχολιάζει ο σκηνοθέτης. «Δραματικές σκηνές, υλικό που θυμίζει ντοκιμαντέρ, καθώς και πραγματικό υλικό αρχείου από το South African Broadcasting Corporation, όλα γίνονται τμήμα της ίδιας ιστορίας». Η ταινία μιμείται επίσης τις ζωντανές αναμεταδόσεις που μας προσφέρονται 24 ώρες το 24ωρο από την τηλεόραση, το Ίντερνετ και άλλες ειδησεογραφικές πηγές.

Η ιδέα για το φιλμ ‘District 9’ ξεκίνησε από τη μικρού μήκους ταινία του Νιλ Μπλόμκαμπ ‘Alive in Jo’burg’, όπου ο σκηνοθέτης συστήνει στους κατοίκους του Γιοχάνεσμπουργκ μια ομάδα διαγαλαξιακών επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας αυτής, ο σκηνοθέτης ανακάλυψε ότι το θέμα του έφερνε στην επιφάνεια την πραγματική ξενοφοβία που αισθάνονται οι κάτοικοι του Γιοχάνεσμπουργκ απέναντι στους λαθρομετανάστες από τις γειτονικές χώρες. Αντίστοιχα, επειδή και η μεγάλου μήκους ταινία εκτυλίσσεται στη Νότια Αφρική, πολλοί μπορεί να υποθέσουν ότι αποτελεί μια άμεση μεταφορά για τα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, ο σκηνοθέτης και οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι, ενώ είναι αδύνατον να απομονώσεις το έργο από το περιβάλλον στο οποίο γυρίστηκε, δεν υπήρχε πρόθεση για κάποιο αντίστοιχο παραλληλισμό.