Αναζήτηση:

The number 23

  2007
Βαθμολογήστε το

Υπόθεση

Βυθιζόμενος σε μια σκοτεινή εμμονή που σχετίζεται με τον αριθμό 23, ο Γουόλτερ Σπάροου (Τζιμ Κάρεϊ) μετατρέπει την κάποτε ειδυλλιακή ζωή του σε μία κόλαση ψυχολογικών βασανιστηρίων που πιθανά θα μπορούσε να οδηγήσει και στον ίδιο του το θάνατο του, αλλά και στο θάνατο εκείνων που αγαπά. Παρακινούμενος από ένα μυστηριώδες μυθιστόρημα, το οποίο του γίνεται έμμονη ιδέα, ο Γουόλτερ είναι αναγκασμένος να έρθει αντιμέτωπος με κάποια περιστατικά του παρελθόντος του, τα οποία κρατούσε κρυμμένα, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του μαζί με τη γυναίκα του Αγκάθα (Βιρτζίνια Μάντσεν) και τον έφηβο γιο του Ρόμπιν (Λόγκαν Λέρμαν).
Αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο η Αγκάθα είχε δώσει στον Γουόλτερ ως δώρο γενεθλίων, αναφέρεται σε μία ανατριχιαστική δολοφονία, η οποία καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, όμως πολλά από τα χαρακτηριστικά της «αντανακλούν» πολλά σημεία της ζωής του Γουόλτερ, με ιδιαίτερα σκοτεινό τρόπο. Η ζωή του κεντρικού χαρακτήρα στο βιβλίο, ενός νεαρού ντέντεκτιβ που ονομάζεται Φίνγκερλινγκ (και που επίσης ενσαρκώνει ο Κάρεϊ) έχει πολλά κοινά σημεία με το παρελθόν του Γουόλτερ. Όσο ο κόσμος του βιβλίου αρχίζει να ζωντανεύει, ο Γουόλτερ "μολύνεται" και εκείνος με την τρομακτική εμμονή του Φίνγκερλινγκ: με τη μυστική δύναμη που φαίνεται να έχει ο αριθμός 23.
Αυτή η εμμονή διαπερνά όλο το βιβλίο και αρχίζει να ελέγχει και τη ζωή του Γουόλτερ. Βλέπει τον αριθμό 23 σε ό,τι κάνει στην καθημερινή του ζωή και σταδιακά πείθεται ότι είναι καταδικασμένος να πραγματοποιήσει το ίδιο απεχθές έγκλημα με τον Φίνγκερλινγκ –ένα φόνο. Εφιαλτικές φαντασιώσεις στοιχειώνουν τον Γουόλτερ, προοιωνίζοντας μία τρομακτική μοίρα τόσο για την γυναίκα του αλλά και για τον οικογενειακό του φίλο Άιζακ Φρεντς (Ντάνι Χιούστον) ωθώντας τον σε μία απελπισμένη αναζήτηση, ώστε να μπορέσει να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του βιβλίου. Αν μπορέσει να ανακαλύψει τη δύναμη που κρύβεται πίσω από τον αριθμό 23, ίσως να είναι ικανός να αλλάξει το μέλλον του.

Περισσότερες Πληροφορίες

"Είναι χαρακτηριστικό ότι διάλεξα για όνομα της εταιρείας μου το JC23 πριν κάποια χρόνια, επειδή έχω μία εμμονή με αυτόν τον αριθμό εδώ και πάρα πολύ καιρό," λέει ο Κάρεϊ. "Ένας φίλος μου στον Καναδά είχε αυτήν την εμμονή, και μου είπε γι’ αυτήν, αρχίζοντας να μου δείχνει πως ο αριθμός εμφανιζόταν σε πάρα πολλά πράγματα στην καθημερινή μας ζωή. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν γελοίο, αλλά μετά άρχισα να το βλέπω κι εγώ!"
Κάποια χρόνια αργότερα ο αριθμός έκανε και πάλι την εμφάνισή του στη ζωή του Κάρεϊ. "Ήταν εντελώς συμπωματικό το ότι το σενάριο έπεσε στα χέρια μου," λέει ο Κάρεϊ. "Μιλούσα με κάποιον φίλο μου για τον αριθμό και μου ανέφερε ότι είχε πρόσφατα διαβάσει ένα σενάριο που λεγόταν The Number 23. Ζήτησα να το διαβάσω και εγώ και είναι περιττό να πω ότι δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Έδωσα το σενάριο και σε έναν άλλον φίλο μου για να το διαβάσει και μετά από περίπου μιάμιση ώρα πήγα να τον δω για να μου πει τις εντυπώσεις του. Το είχε διαβάσει ολόκληρο, είχε γυρίσει στη σελίδα 23 και κύκλωνε τον αριθμό 23 κάθε φορά που αυτός εμφανιζόταν στις σελίδες του σεναρίου. Νομίζω πως αυτό ακριβώς θα κάνει αυτή η ταινία στο κοινό. Όλοι θα φύγουν από τις αίθουσες λέγοντας: "Μήπως τελικά συμβαίνει στ’ αλήθεια;"

Καθώς η εμμονή με τον αριθμό 23 αποτελεί το βασικό κορμό της ταινίας, φαντάζει λογικό ότι μία δόση αυτής της εμμονής θα "κολλούσε" και σε αρκετά μέλη της ίδιας της παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από τους ηθοποιούς, αλλά και από το συνεργείο έβλεπαν τον αριθμό 23 σχεδόν σε ό,τι έκαναν.

"Καθημερινά, όλο και κάποιος θα ερχόταν και θα μου έλεγε ένα περιστατικό που θα αποδείκνυε την ύπαρξη του αριθμού," λέει ο Τζιμ Κάρεϊ. "Αυτό είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα συμβεί και σε όσους δουν την ταινία με το που βγουν από τις αίθουσες. Θα αρχίσουν να ψάχνουν γύρω τους για να βρουν τον αριθμό. Μου αρέσουν οι ταινίες που σου αφήνουν στο μυαλό κάτι περισσότερο από την υπόθεσή τους. Ταινίες, όπως το Jaws, που ασχολούνται με φαινόμενα, όπως ήταν στην προκειμένη περίπτωση ο φόβος που πολλοί άνθρωποι έχουν για τον ανοιχτό ωκεανό και τους καρχαρίες. Νομίζω ότι και αυτή η ταινία ασχολείται με ένα πραγματικό φαινόμενο. Το αίνιγμα που βρίσκεται πίσω από τον αριθμό 23 βρίσκεται παντού γύρω μας και αυτή η ταινία το καταδεικνύει."