Αναζήτηση
Η οργή των Τιτάνων - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Η οργή των Τιτάνων - iShow.gr
Είδος
Ταινία δράσης αμερικανικής παραγωγής 2012
Διάρκεια
100'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Δράσης
Μια δεκαετία μετά την ηρωική του νίκη επί του τερατώδους Κράκεν, ο Περσέας (Γουόρθινγκτον) – ο ημίθεος γιος του Δία (Νίσον) – προσπαθεί να ζήσει μια ήσυχη ζωή ως ψαράς σε ένα μικρό χωριό, έχοντας αναλάβει την πλήρη φροντίδα του μονάκριβου δεκάχρονου γιου του, Ήλιου.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο Περσέας όμως, είναι ότι έχει ξεσπάσει μια τεράστια μάχη επιβολής ανάμεσα στους θεούς που πρόκειται πολύ σύντομα να απειλήσει την ειδυλλιακή ζωή του. Επικίνδυνα αποδυναμωμένοι από την έλλειψη πίστης της ανθρωπότητας, οι θεοί αρχίζουν να χάνουν όχι μόνο την αθανασία τους, αλλά και τον έλεγχο επί των φυλακισμένων Τιτάνων και του τρομερού αρχηγού τους, Κρόνου – πατέρα των επί μακρώ κυρίαρχων αδερφών Δία, Άδη (Φάινς) και Ποσειδώνα (Ντάνι Χάστον). Η τριάδα ανέτρεψε τον ισχυρό πατέρα της πριν από πολλά χρόνια, ρίχνοντας τον στην άβυσσο των Ταρτάρων, ένα μπουντρούμι που βρίσκεται στα βάθη του Κάτω Κόσμου. Ο Περσέας, δεν μπορεί να αγνοήσει τη φύση του καθώς ο Άδης, μαζί με τον Άρη (Έντγκαρ Ραμίρεζ), συμμαχούν με τον Κρόνο προκειμένου να αιχμαλωτίσουν τον Δία. Η δύναμη των Τιτάνων αυξάνεται, ενώ οι θεϊκές δυνάμεις του Δία αρχίζουν να εξασθενούν... με αποτέλεσμα να επικρατήσει το χάος. Με τη βοήθεια της βασίλισσας Ανδρομέδας (Ρόζαμουντ Πάικ), του ημίθεου γιου του Ποσειδώνα, Αγήνορα (Τόμπι Κέμπελ), και του έκπτωτου θεού Ήφαιστου (Μπιλ Νίγκι), ο Περσέας θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη αποστολή στον Κάτω Κόσμο για να γλιτώσει τον Δία, να ανατρέψει τους Τιτάνες και να σώσει την ανθρωπότητα.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Τζόναθαν Λίμπεσμαν, (“Battle: Los Angeles”), ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους επιστρέφουν οι Σαμ Γουόρθινγκτον (Περσέας), Ρέιφ Φάινς (Άδης) και Λίαμ Νίσον (Δίας). Δίπλα τους οι Ντάνι Χιούστον (“Robin Hood”) στον ρόλο του Ποσειδώνα, ο Έντγκαρ Ραμίρεζ (“Carlos”), στον ρόλο του Θεού του πολέμου, Άρη, ο Μπιλ Νάι (‘Ηφαιστος), ο Τόμπι Κέμπελ (Αγήνορας) και η Ρόζαμουντ Πάικ (Ανδρομέδα).

Μια δεκαετία μετά την επική νίκη του επί του τερατώδους Κράκεν, ο Περσέας – ο ημίθεος γιος του Δία – επιχειρεί να διάγει μια πιο ήσυχη ζωή ως ψαράς, έχοντας επιφορτιστεί με την ευθύνη να αναθρέψει ολομόναχος τον δεκάχρονο γιο του, Ήλιο. Στο μεταξύ η μάχη για την επικράτηση συνεχίζεται ανάμεσα σε Θεούς και Τιτάνες. Έχοντας χάσει την αφοσίωση των ανθρώπων, οι Θεοί έχουν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο επί των φυλακισμένων Τιτάνων και του θηριώδη αρχηγού τους, Κρόνου – πατέρα των Δία, Άδη και Ποσειδώνα – που αφότου τον ανέτρεψαν, τον έριξαν στην άβυσσο του Τάρταρου. Ο Περσέας όμως, δεν μπορεί να αδιαφορήσει όταν ο Άδης, μαζί με τον γιο του Δία, Άρη (Έντγκαρ Ραμίρεζ) συμμαχούν με τον Κρόνο, προκειμένου να φυλακίσουν τον Δία. Η δύναμη των Τιτάνων γίνεται ολοένα και ισχυρότερη, καθώς οι θεϊκές δυνάμεις του Δία συρρικνώνονται και επικρατεί χάος στη Γη.

Οι Ήρωες (καλοί-κακοί):
Περσέας ο ούμπερ-ήρωας Sam Worthington, Ανδρομέδα η Rosamund Pike, Αγήνωρ ο Toby Kebbell, Άδης ο Ralph Fiennes και Νεφεληγερέτης (μια από τις πιο όμορφες λέξεις της γλώσσας μας) Δίας ο Liam Neeson.

Τα τέρατα:

Μινώταυρος (ο γνωστός εκ Κρήτης), η Χίμαιρα (με τους εξαιρετικούς Τυφώνα και Έχιδνα για γονείς), οι Μάχες (ένα από τα παιδιά της Έριδος) και ο Κρόνος ο μπαμπάς του Δία που η αγάπη που είχαν μεταξύ τους ήταν παροιμιώδης! Τώρα γιατί τον Κρόνο τον έχουν κατατάξει στα τέρατα δεν ξέρουμε.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΝΙΩΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ

Η ταινία “Η Οργή των Τιτάνων” μας μεταφέρει και πάλι στη μυθική γη των Θεών και των Τεράτων για να ζήσουμε μια μάχη κατακλυσμιαίων διαστάσεων άνευ προηγουμένου. Και για τον ηρώα μας, τον Περσέα, αυτή τη φορά το πράγμα είναι πολύ προσωπικό.
«Πρόκειται για μια σπουδαία περιπέτεια που οδηγεί τον Περσέα σε άβατους για θνητούς τόπους, όπου θα αντιμετωπίζει εχθρούς που κανένας άνθρωπος δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα,» λέει ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Λίμπεσμαν, που άδραξε την ευκαιρία να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος. Συνεχίζοντας λέει «Το θέμα της ιστορίας είναι η πλήρωση του πεπρωμένου μας. Όλοι κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουμε αυτό, αλλά όχι εξίσου ηρωικά όπως ο Περσέας. Ο λόγος που η ελληνική μυθολογία παραμένει τόσο διαχρονική είναι ότι βρίθει κλασσικών αρχετύπων, συνδυάζοντας την τραγωδία, την κωμωδία, την προδοσία και την εκδίκηση. Τα έχει όλα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής κουλτούρας της ανθρωπότητας. Όλοι γνωρίζουν τον Δία και τον Άδη. Όλοι ξέρουν τι είναι ο Κάτω Κόσμος.»
Έχοντας επιζήσει από την πρώτη του επαφή με τον Κάτω Κόσμο, στο λημέρι της Μέδουσας πριν από δέκα χρόνια, ο Περσέας προσπάθησε να ξεχάσει του δαίμονες του παρελθόντος και να ζήσει μια ήσυχη ζωή σαν ψαράς με τον γιο του. Όταν όμως, ο πόλεμος τον βρίσκει, δεν έχει άλλη επιλογή και παρόλο που επί σειρά ετών προσπάθησε να κρύψει το γεγονός ότι είναι ημίθεος, δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί ούτε την καταγωγή του, ούτε τη θέση του στο πεδίο της μάχης.
«Στην πρώτη του αποστολή, ο Περσέας είχε χάσει όλους του σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του και διψούσε για εκδίκηση, συνεπώς δεν τον ενδιέφερε αν θα ζούσε ή αν θα πέθαινε,» λέει ο Σαμ Γουόρδινγκτον που τον ενσαρκώνει. «Πλέον, έχει ωριμάσει, έχει ένα παιδί που αγαπάει πολύ και είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του. Βλέπει διαφορετικά τον κόσμο και δεν θέλει να αλλάξει αυτός ο κόσμος.»
Κι όμως η ζωή του θα αλλάξει, λόγω – εν μέρει – της υποχρέωσης που νιώθει ότι έχει απέναντι στον πατέρα του, τον βασιλιά των θεών, Δία. Ο Λίαμ Νίσον, που επιστρέφει στον ρόλο, λέει ότι ήθελε πολύ να του δοθεί η ευκαιρία να μελετήσει σε βάθος τους δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ πατέρα και γιου και μεταξύ αδερφών. «Ο Τζόναθαν και οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να θίξουν τη δύσκολη σχέση που είχε ο Δίας με τους γιους του, τον Περσέα και τον Άρη, και την περίπλοκη ιστορία με τον Άρη και τον πατέρα τους, τον Κρόνο,» λέει ο ηθοποιός. «Αυτή η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ – ο ρεαλισμός μέσα στη φαντασία, τα πολύ ανθρώπινα αισθήματα που λειτουργούν ως κινητήριοι μοχλοί μιας ιστορίας που διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο.»
Ο Ρέιφ Φάινς, που επιστρέφει στον ρόλο του Άδη, προσθέτει, «Ανέκαθεν θεωρούσα ότι οι Ολύμπιοι Θεοί αποτελούσαν προβολές των ανθρώπινων διαθέσεων και πόθων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τη δίψα μας για αθανασία, αιώνια ισχύ, αιώνια ομορφιά και δύναμη. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να τα έχουμε, έτσι πλάθουμε χαρακτήρες που ξεπερνούν την ίδια την ζωή και φανταστικές ιστορίες.»
Παλιός γνώριμος – από την πρώτη ταινία – είναι και ο παραγωγός Μπαζίλ Ιβάνικ, ο οποίος ενθουσιάστηκε στην προοπτική μιας ακόμα επικής ταινίας με μεγαλύτερα τέρατα και τον Τζόναθαν Λίμπεσμαν πίσω από την κάμερα.
Πριν όμως, γυαλιστούν τα ξίφη, έπρεπε να γραφτεί το σενάριο. Ο Ιβάνικ μαζί με τον παραγωγό Πόλι Τζόνσεν, στράφηκαν στους Νταν Μαζό, Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον και Γκρεγκ Μπερλάντι και τους ζήτησαν να σκαρφιστούν μια ακόμα περιπέτεια για τον Περσέα που όχι απλά θα ήταν εφάμιλλη της προηγούμενης, αλλά θα την ξεπερνούσε.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, «Στη μυθολογία, οι περιπέτειες του Περσέα σταματούν μετά τη διάσωση της Ανδρομέδας – πράγμα που δείξαμε στην πρώτη ταινία. Έπρεπε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να κάνει μετά, να σκεφτούμε μια νέα περιπέτεια γι’ αυτόν και στην ουσία να δημιουργήσουμε έναν ‘χαμένο μύθο’ που να θυμίζει κομμάτι της μυθολογίας.
«Οι αρχαίοι μύθοι μοιάζουν οικείοι σε όλους μας, γι’ αυτό και έχουν αντέξει στο πέρασμα των αιώνων,» λέει ο παραγωγός Πόλι Τζόνσεν. «Οι σεναριογράφοι επινόησαν έναν που ταίριαξε απόλυτα στο μυθολογικό πλαίσιο – επινόησαν μια ιστορία που πραγματεύεται τα παγκόσμια θέματα της αγάπης και του μίσους που αναπτύσσεται ανάμεσα σε πατέρα και γιο και της αντιπαλότητας μεταξύ αδερφών.
«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια επική ταινία με την κυριολεκτική έννοια – θελήσαμε να βρούμε μια εμπνευσμένη ιστορία, με δυνατά θέματα, μεγαλόσχημα πλάσματα, έντονη δράση, εντυπωσιακά σκηνικά και χαρακτήρες-είδωλα που θα ενσάρκωναν εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί,» λέει ο Λίμπεσμαν.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ

Η ταινία “Wrath of the Titans” όχι μόνο επανενώνει τον Περσέα με τον πατέρα του, Δία, και τον διφορούμενο θείο του, Άδη, αλλά και της τριάδα των ηθοποιών που τους ενσαρκώνουν: τον Σαμ Γουόρθινγκτον, τον Λίαμ Νίσον και τον Ρέιφ Φάινς.
«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κανέναν άλλο για αυτούς τους ρόλους, έτσι πραγματικά ενθουσιάστηκα όταν και οι τρεις είπαν το ‘ναι’,» λέει ο Λίμπεσμαν.
Ο Γουόρθινγκτον λέει ότι ήθελε πολύ να διερευνήσει το πόσο θα είχε αλλάξει ο χαρακτήρας του μέσα στην τελευταία δεκαετία. «Αντίθετα με πριν, αυτή τη φορά ο Περσέας δεν διψά για μάχη. Δεν είναι εύκολη η απόφαση που πρέπει να πάρει, και ο δισταγμός του προέρχεται από την προσπάθειά του να καθορίσει μέσα του τι είναι τελικά σωστό: να αφήσει τον γιο του, για να βοηθήσει τον πατέρα του ή να μείνει με τον γιο του και να αφήσει τον πατέρα του μόνο και αβοήθητο;»
«Στην ελληνική μυθολογία,» συνεχίζει ο Λίμπεσμαν, «οι θεοί αδιαφορούν για την ανθρώπινη οικογένειά τους. Είναι πολύ εγωιστές. Ο Περσέας, παρόλο που είναι ημίθεος, προσπαθεί να ζήσει μια αλτρουιστική ζωή ως θνητός και αφοσιώνεται στην ανατροφή του γιου του.»
Η αρχική επιλογή του Περσέα μοιάζει εύκολη: είναι γονιός και δεν πρόκειται να πάει πουθενά, όσο κι αν τον παρακαλάει ο Δίας, όσο κι αν ο πατέρας του στοιχειώνει τα όνειρά του. Τελικά όμως, ο ίδιος ο πόλεμος θα του στερήσει το δικαίωμα της επιλογής, όταν θα του χτυπήσει κυριολεκτικά την πόρτα, με τη μορφή μιας τρικέφαλης χίμαιρας που θα επιτεθεί στο χωριό του. Και φυσικά, πολεμώντας το τέρας, όλοι συνειδητοποιούν – μεταξύ αυτών και ο γιος του – ότι ο Περσέας δεν είναι ένας απλός ψαράς.
Όσο κι αν θέλει ο Περσέας να ξαναγίνουν τα πράγματα όπως ήταν, καταλαβαίνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ο Δίας είχε δίκιο. Ο κόσμος αλλάζει. Το ίδιο μήνυμα, ο θεός του κεραυνού προσπάθησε να το μεταφέρει και στον αδερφό του, τον Άδη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
«Ο Τζόναθαν ήταν σαφής. Ήθελε να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στους θεούς, ειδικά ανάμεσα στον Άδη και τον Δία» λέει ο Φάινς. «Ανέκαθεν είχαν διαφορές, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι δυνάμεις των θεών εξασθενούν καθώς η ανθρωπότητα αρχίζει να ανακαλύπτει σιγά-σιγά την αυτονομία της. Ο Άδης αποφασίζει λοιπόν, ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την όποια δύναμή του – που για αυτόν ισοδυναμεί με αθανασία – είναι να εξαπολύσει τη φονική δύναμη του πατέρα του, Κρόνου. Αυτή του η απόφαση βρίσκει αντίθετο τον Δία, καθώς ως σοφότερος, γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με μαζική καταστροφή. Αυτό θα οδηγήσει τα δύο αδέρφια σε μια τεράστια διαμάχη.»
«Ο Δίας συνειδητοποιεί ότι οι θεοί έχουν αποδυναμωθεί επειδή ήρθε ο καιρός να αποκτήσουν δύναμη οι άνθρωποι,» εξηγεί ο Νίσον. «Μπορεί να καταλάβει την ορθότητα αυτής της αλλαγής, κατανοεί τη νέα τάξη πραγμάτων και δεν έχει πρόβλημα. Δυστυχώς όμως, δεν μπορεί να πείσει τον Άδη, και η συμπάθεια που δείχνει προς τους θνητούς τον καθιστά ευάλωτο έναντι των σχεδίων του αδερφού του.»
Στην ταινία συμμετέχουν και αρκετά νέα πρόσωπα σε πολύ σημαντικούς ρόλους. Ο Έντγκαρ Ραμίρεζ από τη Βενεζουέλα ανέλαβε τον ρόλο του Άρη, του πικραμένου γιου του Δία. Γεμάτος οργή λόγω της προσοχής που πιστεύει ότι ο πατέρας του έχει δείξει στον ετεροθαλή αδερφό του, Περσέα, ο θεός του πολέμου διψάει για αίμα.
Ο Ραμίρεζ ενθουσιάστηκε όταν του ανακοινώθηκε ότι πήρε τον ρόλο. «Μεγάλωσα βλέποντας ταινίες φαντασίας και ανέκαθεν ήθελα να παίξω σε μία,» αποκαλύπτει. «Το γεγονός ότι είχα την ευκαιρία να παίξω τον Άρη, έναν από τους γνωστότερους θεούς του Ολύμπου και τον μεγαλύτερο πολεμιστή στην ιστορία, με ενθουσίασε. Ο Άρης θέλει να πολεμάει για να πολεμάει. Και μόνο η ένταση της μάχης τον κάνει να νιώθει καλά. Είναι βίαιος και επιθετικός, έχει τεράστιο εγώ και την ίδια στιγμή είναι πολύ ευαίσθητος. Το ηθικό του κάμπτεται εύκολα από την προτίμηση που πιστεύει ότι ο Δίας δείχνει στον Περσέα. Ο Άρης νιώθει αποκομμένος από τον πατέρα του, έτσι όταν ο Άδης του προσφέρει την ευκαιρία να πάρει εκδίκηση, εκείνος την αρπάζει χωρίς δεύτερη σκέψη.»
Ένας ακόμα καρπός των Θεών είναι ο Αγήνορας, ο επί μακρώ χαμένος γιος του Ποσειδώνα ο οποίος έχει εξελιχθεί σε φοβερό εγκληματία. Ο Περσέας, τον αναζητά, δεδομένου ότι χρειάζεται την εμπειρία του με τη θάλασσα, και τον βρίσκει σε ένα κελί της βασίλισσας Ανδρομέδας.
Τον ρόλο του Αγήνορα, που αποδεικνύεται ότι μόνο καταπληκτικός σύμμαχος αλλά λειτουργεί και ως κωμικός καταλύτης στο επικίνδυνο εγχείρημα, ανέλαβε ο ηθοποιός Τόμπι Κέμπελ. «Ο Τόμπι ήταν καταπληκτικός,» δηλώνει ο σκηνοθέτης. «Έχει πάθος και είναι εξαιρετικά έξυπνος. Με τον Σαμ αποτέλεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο. Παρόλο που ο Αγήνορας και ο Περσέας δεν έχουν ξανασυναντηθεί, από την πρώτη στιγμή νιώθουν σαν οικογένεια – άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είναι ξαδέρφια.»
«Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνω δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους θεούς ούτε για το γεγονός ότι ο ίδιος είναι ημίθεος,» λέει ο Κέμπελ. «Ο πατέρας του τον εγκατέλειψε, έτσι κι εκείνος γύρισε την πλάτη σε αυτό τον κόσμο. Ο Περσέας καταφέρνει να τον κάνει να συνειδητοποιήσει ότι είναι δική τους υποχρέωση να αποκαταστήσουν την τάξη με τις δυνάμεις που διαθέτουν. Και παρόλο που ο Αγήνορας δεν το βλέπει και πολύ ζεστά, ξέρει ότι οι γνώσεις που έχει από τον πατέρα του, Ποσειδώνα, θα βοηθήσουν τον Περσέα να κερδίσει τη μάχη. Βαθιά μέσα του, εκτιμά τον σεβασμό που δείχνει προς το πρόσωπό του ο Περσέας. Κανείς μέχρι τότε δεν τον έχει αντιμετωπίσει έτσι. Όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν κλέφτη και δικαίως, αφού κλέφτης είναι.»
Η Βρετανίδα ηθοποιός Ρόζαμουντ Πάικ ενσαρκώνει τη γυναίκα που έχει φυλακίσει τον Αγήνορα, την βασίλισσα Ανδρομέδα. Η πριγκίπισσα του Άργους έχει ανέβει στον θρόνο μετά τον θάνατο των γονιών της, και έχει εξελιχθεί σε φοβερή πολεμίστρια προσπαθώντας να σώσει το βασίλειό της τη στιγμή που ο κόσμος γύρω της καταρρέει.
Ο παραγωγός Ιβάνικ θεωρεί ότι η προσωπικότητα της Πάικ ταίριαξε απόλυτα στον ρόλο, «Ήταν τέλεια – σκληρή και ωμή αλλά και πολύ βασιλική ταυτόχρονα. Απέπνεε κάτι το ηγετικό χωρίς να χάνει στιγμή τη θηλυκότητά της. Στάθηκε πολύ αξιοπρεπώς δίπλα στον Σαμ.»
«Μου άρεσε πολύ η Ανδρομέδα, γιατί μου έμοιασε με πραγματική ηρωίδα για κορίτσια,» λέει η Πάικ. «Πιστεύω ότι για τα αγόρια υπάρχουν πολλά πρότυπα σε ταινίες. Δεν υπάρχουν όμως, πολλοί τέτοιοι γυναικείοι χαρακτήρες. Η Ανδρομέδα έχει αλλάξει πολύ από την πρώτη ταινία, όπου ήταν ευάλωτη και χρειαζόταν κάποιον να την σώσει. Πλέον είναι βασίλισσα και επικεφαλής του στρατού της. Είναι πολεμίστρια και θα κάνει το παν για να εξασφαλίσει ότι δεν θα χρειαστεί να την ξανασώσει ποτέ κανείς.»
Ο Περσέας με τους συντρόφους του – τον Αγήνορα, τη βασίλισσα Ανδρομέδα και κάποιους από τους στρατιώτες της – σαλπάρουν υπό τις οδηγίες του Αγήνορα για το απομακρυσμένο νησί του Ήφαιστου. Ως σφυρηλάτης του κεραυνού του Δία, του δόρατος του Άδη και της τρίαινας του Ποσειδώνα, και ως αρχιτέκτονας της φυλακής των Τιτάνων, ο Ήφαιστος κατέχει πολύτιμες πληροφορίες που ο Περσέας πρέπει να αποσπάσει για να σώσει τον πατέρα του από την οργή του Κρόνου. ‘Αλλοτε παντρεμένος με τη θεά της ομορφιάς, Αφροδίτη, ο έκπτωτος θεός ζει πλέον μόνος του με μόνη συντροφιά μερικούς Κύκλωπες και τη μηχανική κουκουβάγια Μπούμπο, που θα απολαύσουμε σε μια σύντομη cameo εμφάνιση.
Στον ρόλο του σχεδόν αλλόφρονα Ήφαιστου, συναντάμε τον απολαυστικό Μπιλ Νίγκι, που για να μπορέσει να βγάλει το απαιτούμενο ειρωνικό στυλ εντρύφησε στον κόσμο των σιδηρουργών. «Αν σκεφτεί κανείς απλά ότι ο Ήφαιστος γεννήθηκε με δυσμορφία, τον απέρριψαν οι γονείς του, τον έδιωξαν από τον Όλυμπο, απ’ όπου έπεφτε επί επτά ημέρες πριν προσγειωθεί στη μέση του πουθενά... Ε, όλη αυτή η ακρότητα εμένα μου αρέσει,» λέει ο Νίγκι. «Ήταν ωραίο που ενσάρκωσα αυτό τον τύπο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι παντρεύτηκε τη θεά του έρωτα... Από την άλλη θα μου πείτε ότι αυτή κοιμόταν με όλους... Η αλήθεια είναι ότι δεν του χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Ως ηθοποιός, όταν σου δίνουν τον ρόλο ενός μακρυμάλλη, γενειοφόρου, παραμορφωμένου, ανάπηρου τύπου που αναγκάζεται να εφεύρει έναν φίλο, νιώθεις ότι είσαι σε καλό δρόμο, καταλαβαίνετε;»
Με τη βοήθεια του Ήφαιστου, ο Περσέας ξεκινά για τη μάχη που ξέρει ότι θα είναι η πιο δύσκολη της ζωής του, έχοντας επίγνωση ότι μπορεί να μη γυρίσει ζωντανός. Όπως πάντα όμως, βασικό του μέλημα και πρώτη του σκέψη είναι η ασφάλεια και το μέλλον του γιου του, Ήλιου.
Επειδή είναι εξ αρχής σαφές ότι είναι οι δυο τους - ο Περσέας και ο Ήλιος μετά τον θάνατο της Ιούς – οι δημιουργοί ήξεραν ότι έπρεπε να βρουν έναν νεαρό ηθοποιό που θα είχε την κατάλληλη χημεία με τον Γουόρθινγκτον. «Αυτή η σχέση έπρεπε να σε πείθει, να μοιάζει αληθινή,» λέει ο Ιβάνικ, «έτσι ο Σαμ συμμετείχε πολύ ενεργά στην επιλογή. Όταν του συστήσαμε τον Τζον, ταίριαξαν από την πρώτη στιγμή. Παρόλο που ο Σαμ δεν είχε υποδυθεί ποτέ ρόλο πατέρα, έβγαλε αμέσως μια διάθεση προστασίας και πέρασε πολύ χρόνο με τον μικρό, κάνοντας αστεία, παίζοντας και γενικά κάνοντας πράγματα που έκαναν τον Τζον να νιώσει πολύ άνετα.»
«Λατρεύω τον Τζον Μπελ,» λέει ο Γουόρθινγκτον. «Είναι σπουδαίο παιδί. Ο ρόλος που κλήθηκε να ενσαρκώσει είναι πολύ δύσκολος, γιατί ουσιαστικά είναι η καρδιά της ταινίας. Τα κατάφερε όμως πολύ καλά και πολύ γρήγορα.»
Ο νεαρός ηθοποιός απόλαυσε την εμπειρία του να είναι στο πλατό – και ειδικά τις ημέρες που γυρίστηκε η μάχη που ο ίδιος βλέπει ιδίοις όμμασι ανάμεσα στην χίμαιρα και τον Περσέα. «Έβλεπες παντού εκρήξεις, εγώ πηδούσα δεξιά κι αριστερά, με έσπρωχναν,» λέει με ενθουσιασμό. «Και γέμισα και με χώματα. Με έριξαν κάτω και γέμισα χώματα. Ήταν το καλύτερο κομμάτι των γυρισμάτων!»

ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ... ΚΟΛΑΣΗ

Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της ταινίας, η πλοκή απαιτούσε μυθικών διαστάσεων εχθρούς για τον Περσέα: τη Χίμαιρα με τα πολλά κεφάλια, τους τρεις Κύκλωπες, έναν στρατό από πλάσματα με δύο σώματα και έναν τεράστιο, απειλητικό και πανίσχυρο Μινώταυρο. Φυσικά, ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι ο ίδιος ο Κρόνος, ο αιχμάλωτος Τιτάνας και πατέρας του Δία, του Άδη και του Ποσειδώνα, που βρίσκεται λίγο πριν την απελευθέρωση.
«Η ταινία ήταν πολύ απαιτητική σε επίπεδο δράσης και εφέ,» λέει ο υπεύθυνος για τα ειδικά εφέ και σκηνοθέτης της δεύτερης μονάδας Νικ Ντέιβις, που εργάστηκε και στην πρώτη ταινία.
Ο πρώτος εχθρός που αντιμετωπίζει ο Περσέας είναι η Χίμαιρα, ένα τέρας που βγάζει φωτιές, με δύο κεφάλια – ένα λιονταριού κι ένα τράγου – με φτερά δράκου και μια φιδίσια κεφαλή στην άκρη της ουράς.
Αντιμετωπίζοντας το τέρας, ο Περσέας ουσιαστικά μπαίνει θέλοντας και μη στη μάχη προκειμένου να σώσει τον Δία και την ανθρωπότητα από τις βουλές του Κρόνου. Έτσι, στην προσπάθειά του να πάει στα Τάρταρα, θα επιστρατεύσει έναν παλιό του φίλο: το φτερωτό άλογο Πήγασο, που θα τον μεταφέρει στον τόπο της βασίλισσας Ανδρομέδας.
Ο Περσέας, η Ανδρομέδα και ο Αγήνορας σαλπάρουν για να συναντήσουν τον Ήφαιστο, ο οποίος κατοικεί σε ένα απομονωμένο νησί γεμάτο παγίδες… καλά φρουρούμενο από μια ομάδα Κυκλώπων. Ο σχεδιαστής προσθετικών Κόνορ Ο’Σάλιβαν έδειξε στον σκηνοθέτη περίπου 15 διαφορετικές μακέτες κεφαλιών και συνεργάστηκε στενά με τον Ντέιβις για τον σχεδιασμό του σώματος, πριν καταλήξουν στο τελικό σχέδιο των Κυκλώπων.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να τους κάνουμε να δείχνουν όσο πιο αληθινοί γινόταν. Στο πλαίσιο βέβαια του δυνατού, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ύψος τους είναι περίπου 10 μέτρα κι έχουν ένα μόνο μάτι,» λέει γελώντας ο Ντέιβις.
Οι δημιουργοί αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα και με τον Μινώταυρο, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο τρομακτικός λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να μεταμορφωθεί σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή αντικείμενο τη στιγμή που η πραγματική μου μορφή είναι ταυτόχρονα τερατώδης και ανθρωπόμορφη.
«Ο Μινώταυρος μας είναι μάλλον ένας άνθρωπος που έχει παραμορφωθεί τόσο ώστε να θυμίζει ταύρο,» λέει ο Λίμπεσμαν. «Είναι ο φύλακας του λαβυρίνθου – ουσιαστικά είναι και ο ίδιος αιχμάλωτος – ο οποίος ζει εκεί, μέσα στο σκοτάδι εκατοντάδες χρόνια, περιμένοντας κάποιον να προσπαθήσει να περάσει. Είναι πάρα πολύ βίαιος και το ύψος του μαζί με την ταυρόμορφη εμφάνισή του τον κάνει ακόμα πιο τρομακτικό απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.»
Ανυπομονώντας για την έξοδο του Κρόνου από την αιώνια φυλακή του, λεγεώνες Μακχάι σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή. Επινόηση των σεναριογράφων της ταινίας, οι Μακχάι είναι πολεμιστές που στάλθηκαν στα Τάρταρα και ο Κρόνος του έτηξε ανά δύο. «Δημιούργησε τον δικό του στρατό, ενώνοντας δύο βασανισμένες ψυχές πολεμιστών σε μία, πριν τους στείλει στη γη για να σπείρουν το χάος,» εξηγεί ο Λίμπεσμαν.
«Ένα ηφαίστειο εκρήγνυται, πύρινες σφαίρες εκτοξεύονται πάνω στις στρατιές και από την πρόσκρουσή τους στο έδαφος ξεπετιούνται οι Μακχάι, που εξαπολύουν επίθεση κατά της ομάδας πολεμιστών του Περσέα,» λέει ο Κόρμπουλντ.
«Είναι σχεδόν δυόμιση μέτρα, έχουν δύο κεφάλια, και μπορούν να πολεμήσουν, να τρέξουν και να επιτεθούν με δύναμη που ξεπερνά αυτή του κανονικού ανθρώπου,» λέει ο Ντέιβις. «Κι όμως, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης στην οποία θα εμπλακούν ο Περσέας, ο Δίας, ο Άδης και όλοι οι υπόλοιποι.»
Ο πόλεμος κλιμακώνεται τη στιγμή που ο γιγαντώδης Κρόνος απελευθερώνεται από τα δεσμά του και εξαπολύει επίθεση.
«Ο Κρόνος δημιούργησε τον κόσμο από το χάος. Θέλει λοιπόν, να επαναφέρει τον κόσμο σε εκείνη τη μορφή,» λέει ο Λίμπεσμαν. «Αυτό που λατρεύω στον Κρόνο είναι το γεγονός ότι μόλις εμφανίζεται στην οθόνη, θυμίζει ατομική βόμβα – μιλάμε για μια τεράστια έκρηξη ηφαιστειακού υλικού που εκτινάσσεται και πυρπολεί ό,τι βρει στο πέρασμά της.»
Ο Ντέιβις προσθέτει, «Ο Κρόνος ήταν πάντα μια ασταθής δύναμη που οι άνθρωποι υπέμεναν παρά τη θέλησή τους. Τη στιγμή λοιπόν, που η δύναμη του Δία τον ενεργοποιεί, εκείνος εκρήγνυται: πέτρες εκτινάσσονται από πάνω του, οι τοίχοι της φυλακής του αρχίζουν να καταρρέουν και λάβα αρχίζει να ρέει από παντού.»
Ο Κρόνος είναι καθαρό αποτέλεσμα γραφικών μέσω υπολογιστή, αλλά αυτό δεν πτόησε καθόλου τον Σαμ Γουόρθινγκτον, που έχει μακρά εμπειρία στη μάχη με αόρατα τέρατα. Για τον ηθοποιό, είναι παιχνιδάκι. «Είναι πολύ απλό: πρέπει να πιστέψεις ότι ο κόσμος αυτός στον οποίο βρίσκεσαι υπάρχει. Όταν ο ανιψιός μου τρέχει και παριστάνει ότι παλεύει με τέρατα, κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Όσο δείχνεις πίστη και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις, τόσο το κοινό ανταποκρίνεται. Ξέρουμε ότι και ο Κρόνος και οι Κύκλωπες και η Χίμαιρα είναι κάτι το πλαστό, ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν, αλλά αν εγώ πιστέψω 100% στην ύπαρξή τους, τότε το κοινό θα πειστεί και θα καταφέρει να ταξιδέψει σε αυτό τον μυθικό κόσμο.»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΤΟΠΟ

Για να αναπλάσουν την αρχαία Ελλάδα, η ομάδα παραγωγής της ταινίας επέστρεψε για ακόμη μια φορά στα μοναδικής ομορφιάς τοπία της Τενερίφης, καθώς και στα στούντιο Σέπερτον της Αγγλίας και τα σκοτεινά λατομεία της Ουαλίας.
Για το μεγαλύτερο σκηνικό της ταινίας, επιλέχθηκε το παραθαλάσσιο θέρετρο Αμπάντες: δεν πρόκειται για άλλο από το ψαροχώρι στο οποίο ζει ο Περσέας με τον γιο του και τον τόπο όπου θα κάνει την επίθεσή της η Χίμαιρα.
Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό Αμπάντες, βρίσκεται η τοποθεσία Λος Ντερισκαντέρος, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως το εξωτερικό του λαβύρινθου που οδηγεί στα Τάρταρα. Επιπλέον, αρκετές σκηνές γυρίστηκαν στο ηφαιστειογενές εθνικό πάρκο του Όρους Τέιντε. Ο αρχικός στρατιωτικός καταυλισμός της βασίλισσας Ανδρομέδας στήθηκε στο Μίνας ντε Σαν Χοσέ ενώ το Γιάνο δε Ουκάνσα εξυπηρέτησε άρτια τις ανάγκες του Όρους των Ειδώλων.
Το Πάρκο Τένο, ένα ηφαίστειο όπου η διάβρωση έχει διαμορφώσει το σύγχρονο τοπίο, σχηματίζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγλυφο, υπηρέτησε διπλά τις ανάγκες της ταινίες: αρχικά το απολαμβάνουμε στην εναρκτήρια σκηνή, ως παραθαλάσσιο τόπο ταφής της Ιούς και αργότερα ως το σημείο όπου ο Περσέας, ο Αγήνορας, η Ανδρομέδα και οι στρατιώτες της επιβιβάζονται στο πλοίο Νόμος.
«Το συγκεκριμένο σκάφος το είδαμε και στην πρώτη ταινία,» λέει ο Γουντ, «αλλά το τροποποιήσαμε θεαματικά για της ανάγκες της δεύτερης ταινίας. Θέλαμε να είναι μεγαλύτερο, συνεπώς το κόψαμε στη μέση, προσθέσαμε περίπου 6 μέτρα στο σκαρί και το επανασυναρμολογήσαμε. Τοποθετήσαμε καινούργιο κατάστρωμα, επανασχεδιάσαμε την πλώρη και την πρύμνη και προσθέσαμε δύο ιστία. Το πλοίο κατασκευάστηκε στην Κορνουάλη και μετά μεταφέρθηκε στην Τενερίφη από ξηράς και θαλάσσης.»
Οι υπόλοιπες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Σάρεϊ, το δάσος Ρέντλαντς αποτέλεσε το Νησί Κάιλ, την πατρίδα του Ήφαιστου και της αιμοδιψούς φρουράς του. Βάση της παραγωγής ήταν τα στούντιο Σέπερτον, όπου το καλλιτεχνικό και το ενδυματολογικό τμήμα μαζί με τα εργαστήρια των ειδικών εφέ και του μοντάζ ανέλαβαν δράση. Οι εγκαταστάσεις του στούντιο φιλοξένησαν τα σκηνικά για τον λαβύρυνθο, για το εργαστήριο του Ηφαίστου, για το εσωτερικό του Ναού των Ειδώλων, για την κατοικία του Περσέα, για το κελί του Αγήνορα και για την απόλυτη φυλακή, τα Τάρταρα.
Η παραγωγή ταξίδεψε μέχρι τη Νότια Ουαλία για τις τελευταίες δύο εβδομάδες των γυρισμάτων, προκειμένου να κινηματογραφηθεί η μαζικών εκρήξεων σκηνή της τελικής μάχης κατά την οποία η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με τις φονικές δυνάμεις του Κάτω Κόσμου. Ο στρατιωτικός καταυλισμός της Ανδρομέδας στο Άργος, κατασκευάστηκε σε ένα λατομείο στα περίχωρα του Μέρθιρ Τίντφιλ, την άλλοτε μεγαλύτερη πόλη της Ουαλίας. Κατά σύμπτωση, η περιοχή έχει τη δική της βασιλική και ιδιαίτερα βίαιη ιστορία: Πήρε το όνομά της από την Αγία Τίντφιλ, την κόρη του βασιλιά Μπρίκαν του Μπρίτσεϊνογκ, η οποία δολοφονήθηκε βάναυσα περί το 480 μ.Χ.

ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΠΛΑ


Η ταινία “Η Οργή των Τιτάνων” περιλαμβάνει πολλές επικές σκηνές δράσης, στην οποία ο θεατής μπορεί να απολαύσει εκατοντάδες διαφορετικούς χαρακτήρες να μάχονται με μια πλειάδα όπλων στη διάθεσή τους. Ο συντονιστής των επικίνδυνων σκηνών Πολ Τζένινγκς και ο επιβλέπων οπλισμού Νικ Κομορνίκι συνεργάστηκαν με την παραγωγή και στην πρώτη ταινία και ο ενθουσιασμός τους για τη δεύτερη ήταν ιδιαίτερα μεγάλος.
Ευτυχώς, ο Περσέας είχε τα κατάλληλα όπλα για να τον βοηθήσουν στον αγώνα του, συμπεριλαμβανομένου του ξίφους που απέσπασε κατά την πρώτη του περιπέτεια πριν από χρόνια, και ενός μικρού ξύλινου στιλέτου που λάξεψε γι’ αυτόν ο γιος του και αποτελεί για αυτόν γούρι. Ο Κομορνίκι και η ομάδα του εξόπλισαν τους στρατιώτες και τους Θεούς με περίπου 1.500 όπλα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από αλουμίνιο, λάστιχο και μεταλλικό επίχρισμα. Επίσης, κατασκεύασαν και τους τεράστιους καταπέλτες που βλέπουμε στην τελική μάχη.
Για τον θεό του πολέμου κατασκευάστηκε ένα ειδικό ξίφος. «Είχε μια πολύ παραδοσιακή λάμα της εποχής του Χαλκού,» λέει ο Κομορνίκι. «Η λαβή φέρει τα σύμβολα του Άρη: τον αετό και τον δρυοκολάπτη. Ως σύνολο, είναι πολύ απλό ξίφος, λιτό και ακονισμένο που όμως σου δίνει την εντύπωση ότι έχει ζήσει πολλές μάχες.» Ο εξοπλισμός του συμπληρώνεται από το «Ρόπαλο του Άρη», το οποίο μας περιγράφει ο Κομορνίκι: «η κορυφή της λαβής κοσμείται από ένα μεγάλο πετράδι, η κεφαλή του ρόπαλου είναι από χαλκό και κοσμείται από αγκάθια.»
Το πιο σημαντικό όμως, όπλο της ταινίας είναι το συμβολικό και θανατηφόρο Δόρυ της Τριάδας. Αποτελείται από τρία διαφορετικά κομμάτια που σφυρηλάτησε ο ίδιος ο Ήφαιστος για τους θεούς: τον κεραυνό του Δία, την τρίαινα του Ποσειδώνα και το δίκρανο του Άδη. Είναι το μόνο όπλο που κατάφερε να νικήσει τον Κρόνο και ο Περσέας πρέπει με κάποιο τρόπο να συγκεντρώσει τα τρία διαφορετικά όπλα προκειμένου να έχει κάποιες πιθανότητες με το μέρος του.
Ο Πόλι Τζόνσεν λέει, «Κάθε επιλογή που κάναμε κατά τη διάρκεια της συγγραφής του σεναρίου και του σχεδιασμού της παραγωγής έγινε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα τρισδιάστατα στοιχεία της ταινίας. Μόνο έτσι θα καταφέρναμε να δώσουμε στο κοινό μια συναρπαστική εμπειρία που σου κόβει την ανάσα.»
«Ο κόσμος πηγαίνει στον κινηματογράφο γιατί θέλει να ταξιδέψει σε κόσμους που έχει δει μόνο στα όνειρά του,» λέει ο Μπάζιλ Ιβάνικ. «Πιστεύω ότι αυτό, χάρη στα πλάσματα που δημιουργήσαμε, τη δράση, το πρίσμα και την κλιμάκωση που δώσαμε, εμείς το καταφέραμε. Οι θεατές θα χαθούν στην ατμόσφαιρα της ταινίας. Θα διασκεδάσουν πραγματικά.»
Ο Τζόναθαν Λίμπεσμαν προσθέτει, «Όταν εμφανίζεται ο Κρόνος, οι πύρινες σφαίρες από λάβα που εκτινάσσονται σου δίνουν την αίσθηση ότι έρχονται κατά πάνω σου.»
Ο σκηνοθέτης καταλήγοντας λέει, «Υπάρχουν πολλά έντονα και δυνατά θέματα σε όλη την ταινία που ελπίζω να μιλήσουν στην καρδιά των θεατών. Και όλα αυτά τα θέματα διαδραματίζονται σε δεύτερο πλάνο ενώ μαίνεται η επική μάχη ανάμεσα σε θνητούς, θεούς και τέρατα.»
Συμμετέχουν
Λίαμ Νίσον
Zeus
Ρέιφ Φάινς
Hades
Ρόζαμουντ Πάικ
Andromeda
Σαμ Γουόρθινγκτον
Perseus
Μπιλ Νάι
Hephaestus
Ντάνι Χιούστον
Poseidon
Τόμπι Κέμπελ
Agenor
Έντγκαρ Ραμίρεζ
Ares
Lily James
Korrina
Reg Wayment
Guard 4
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551