Αναζήτηση
Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ (Queen Elizabeth II) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
21/04/1926
Θάνατος
08/09/2022
Ηλικία
96
Βιογραφικό

Η Ελισάβετ Β΄ (Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία, αγγλ. Elizabeth Alexandra Mary, γεννημένη την 21η Απριλίου 1926) ήταν η βασίλισσα δεκαέξι κυρίαρχων κρατών, κρατώντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα.

Ο τίτλος που φέρει είναι:

Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης.

Άλλοι τίτλοι που κατέχει είναι:

Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Ηγεμών της Νήσου Μαν

Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι

Δούκισσα του Εδιμβούργου

Δούκισσα του Λάνκαστερ και της Νορμανδίας

Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι δεκαπέντε χώρες (όλες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) στις οποίες είναι βασίλισσα είναι γνωστές ως Κοινοπολιτειακά Βασίλεια (Commonwealth Realms), και εκπροσωπείται από τους Γενικούς Κυβερνήτες. Είναι βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους. Χώρες στις οποίες η Ελισάβετ Β΄ είναι Αρχηγός Κράτους:

Αγία Λουκία Αγία Λουκία

Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες

Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Flag of Australia 2-3.png Αυστραλία

Γρενάδα Γρενάδα

Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο

Καναδάς Καναδάς

Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος

Μπαχάμες Μπαχάμες

Μπελίζε Μπελίζε

Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία

Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα

Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα

Τζαμάικα Τζαμάικα

Τουβαλού Τουβαλού

Η Ελισάβετ Β΄ είναι η Αρχηγός της Κοινοπολιτείας των Εθνών η οποία αποτελείται από 53 χώρες, πρώην βρετανικές αποικίες.

Παντρεύτηκε τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου (γεννήθηκε ως Πρίγκιπας της Ελλάδος) στις 20 Νοεμβρίου 1947. Το ζευγάρι είναι μακρινά ξαδέλφια, ως απόγονοι του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας. Η Ελισάβετ είναι δισέγγονη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας (συζύγου του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄του Ηνωμένου Βασιλείου), η οποία ήταν αδελφή του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδος. Ο Φίλιππος είναι εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδος από τον πατέρα του, Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας. Βασίλισσα Αλεξάνδρα και Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας ήταν παιδιά του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας και έτσι η Ελισάβετ είναι τρισέγγονή του και ο Φίλιππος δισέγγονός του.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος είναι τ... Διαβάστε περισσότερα

ρίτα ξαδέλφια από τη γραμμή της Βασίλισσας Βικτώριας, ενώ από την γραμμή του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας, ο Φίλιππος είναι τρίτος θείος της Ελισάβετ.

Γνωρίστηκαν στην Αγγλία, όπου ο Φίλιππος υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό, μέσω του θείου του Φιλίππου, Λόρδου Μαουντμπάτεν (του τελευταίου Αντιβασιλέα των Ινδιών). Ο Φίλιππος πήρε τη βρετανική υπηκοότητα και τον τίτλο του Δούκα λίγο πριν παντρευτεί, και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον Ελληνικό Θρόνο. Πήρε το επίθετο της μητέρας του, Πριγκίπισσας Αλίκης, Μαουντμπάτεν.

Απέκτησαν τέσσερα παιδιά:

τον Πρίγκιπα Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας (γεν. 14 Νοεμβρίου 1948). Στις 29 Ιουλίου 1981 παντρεύτηκε τη λαίδη Νταϊάνα της Ουαλίας (χώρισαν το 1996) και απέκτησαν δύο παιδιά:

τον Πρίγκιπα Γουλιέλμο, Δούκα του Κέμπριτζ (γεν. 21 Ιουνίου 1982) που παντρεύτηκε την Κάθριν-Ελισάβετ Μίντλτον, Δούκισσα του Κέμπριτζ στις 29 Απριλίου 2011

τον Πρίγκιπα Ερρίκο, τον επιλεγόμενο Χάρρυ (γεν.15 Σεπτεμβρίου 1984)

Στις 8 Απριλίου 2005 παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, Δούκισσα της Κορνουάλης.

την Πριγκίπισσα Άννα, "Η Βασιλική Πριγκίπισσα" (γεν. 15 Αυγούστου 1950). Στις 14 Νοεμβρίου 1973 παντρεύτηκε τον Λοχαγό Μαρκ Φίλιπς (χώρισαν το 1992) και απέκτησαν δύο παιδιά:

τον Πήτερ Φίλιπς (γεν. 15 Νοεμβρίου 1977)

τη Ζάρα Φίλιπς (γεν. 15 Μαΐου 1981)

Στις 12 Δεκεμβρίου 1992 παντρεύτηκε τον Τίμοθι Λώρενς.

τον Πρίγκιπα Ανδρέα, Δούκα της Υόρκης (γεν. 19 Φεβρουαρίου 1960). Στις 23 Ιουλίου 1986 παντρεύτηκε τη Λαίδη Σάρα Φέργκιουσον (χώρισαν το 1996) και απέκτησαν δύο παιδιά:

την Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Υόρκης (γεν. 8 Αυγούστου 1988)

την Πριγκίπισσα Ευγενία της Υόρκης (γεν. 23 Μαρτίου 1990)

τον Πρίγκιπα Εδουάρδο, Κόμη του Ουέσσεξ γεν. 10 Μαρτίου 1964). Στις 19 Ιουνίου 1999 παντρεύτηκε τη Σόφη Ρις - Τζόουνς, Κόμισσα του Ουέσσεξ, και απέκτησαν δύο παιδιά:

τη Λαίδη Λουίζα του Ουίνδσορ (γεν. 8 Νοεμβρίου 2003)

τον Ιάκωβο του Ουίνδσορ, Κόμη Σέβερν (γεν. 17 Δεκεμβρίου 2007)

Από τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τη νύφη της, Σόφη Κόμισσα του Ουέσσεξ, και τα εγγόνια της, Πρίγκιπα Γουλιέλμο, Πριγκίπισσα Βεατρίκη και Ζάρα Φίλιπς.

Η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Νέας Ζηλανδίας και των άλλων Βασιλείων και περιοχών, μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ', στις 6 Φεβρουαρίου του 1952. Η ανακήρυξή της ως Βασίλισσα έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 1952, από τα Ανάκτορα του Αγίου Ιωάννη και η Στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου του 1953 στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Ήταν η πρώτη Στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, και η πρώτη απ΄ ευθείας μετάδοση της EBU (Eurovision).

Η Βασιλική Οικογένεια προέρχεται από τον Οίκο τού Ουίνδσορ, του οποίου ο παλαιός κλάδος προέρχεται από τον Οίκο Σάξ-Κόμπουργκ και Γκότα και τον Οίκο του Αννοβέρου ενώ ο νεότερος κλάδος, από τη γραμμή Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ του Οίκου του Ολδεμβούργου (του αρχαιότερου Βασιλικού Οίκου, Δανία).

Το 1960, η Ελισάβετ υπέγραψε πράξη που προβλέπει ότι όλοι οι απόγονοί της θα είναι γνωστοί ως Οίκος και Οικογένεια Ουίνδσορ, και ότι όταν χρειασθούν επίθετο, αυτό θα είναι : Μαουντμπάτεν - Ουίνδσορ. Το Μαουντμπάτεν είναι το επίθετο που πήρε ο σύζυγός της, Φίλιππος, λίγο πριν παντρευτούν, το οποίο είναι της μητέρας του. Το κανονικό επίθετο του Φιλίππου είναι Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουρκ-Γλύξμπουργκ, αλλά δεν υιοθετήθηκε διότι ήταν πολύ γερμανικό όταν παντρεύτηκαν το 1947, λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα πλαίσια του Συντάγματος είναι η ισχυρότερη Αρχηγός Κράτους στον κόσμο παρότι, πρακτικά, ασκεί ελάχιστη πολιτική εκτελεστική δύναμη.

Όταν οι αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ανεξαρτητοποιήθηκαν, η βασίλισσα απέκτησε πρόσβαση στους νεοσύστατους θρόνους κάθε αντίστοιχου κράτους ώστε για πολλά χρόνια παρέμεινε μονάρχης 32 εθνών, εκ των οποίων τα μισά κατόπιν απέκτησαν αβασίλευτη δημοκρατία.

Το 1990 ανακηρύχθηκε η πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, αλλά από τις επόμενες χρονιές δεν συμπεριλαμβάνεται η κρατική περιουσία που παρακολουθεί τον θεσμό της Μοναρχίας, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνεται στις λίστες. Από το 1992 πληρώνει φόρους εισοδήματος. Το κόστος της Μοναρχίας (2006) έχει υπολογιστεί σε 0,80 ευρώ το χρόνο για κάθε Βρετανό πολίτη.

Το περιοδικό Φορμπς υπολόγιζε την περιουσία της στα 600 εκατ. αμερικανικά δολάρια, όμως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με επίσημες ανακοινώσεις του έκανε λόγο για υπερεκτιμημένες δηλώσεις. Παρότι η Βασιλική Συλλογή υπολογίζεται σε αξία γύρω στις 10 δις λίρες, διατηρείται για τους διαδόχους της και για το βρετανικό έθνος , όπως τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το κάστρο του Ουίνδσορ και άλλα.

Η Ελισάβετ, όπως και πολλοί προκάτοχοί της, δεν αρέσκεται στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ως κατοικίας και θεωρεί σπίτι της το Κάστρο του Ουίνδσορ.

Κατείχε το επίτιμο αξίωμα του Λόρδου Αρχιναυάρχου από το 1964 μέχρι το 2011 όπου τη διαδέχτηκε ο σύζυγός της.

Είναι μία από τους Μονάρχες με τα περισσότερα χρόνια στο θρόνο. Στη χώρα της, στις 20 Δεκεμβρίου του 2007, ξεπέρασε την ηλικία που είχε η Βικτωρία όταν πέθανε το 1901 έχοντας συμπληρώσει 81 χρόνια, 7 μήνες και 1 ημέρα ζωή.


Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Όταν ο πρίγκιπας Χάρι έφερε τη γιαγιά του σε Όταν ο πρίγκιπας Χάρι έφερε τη γιαγιά του σε "δύσκολη θέση": Ο μεγάλος θυμός και η έλλειψη σεβασμού  πριν 2 μήνες
Τα μυστηριώδη πετράδια της Κέιτ και της Καμίλα: Μία σκοτεινή ιστορία από το 1942 Τα μυστηριώδη πετράδια της Κέιτ και της Καμίλα: Μία σκοτεινή ιστορία από το 1942  πριν 4 μήνες
The crown: Μια κακογραμμένη σαπουνόπερα με φαντάσματα The crown: Μια κακογραμμένη σαπουνόπερα με φαντάσματα  πριν 4 μήνες
«Ο Χάρι αρνείται να παρακολουθήσει τη νέα σεζόν του The Crown» - Ο περίεργος τρόπος που παρουσιάζεται ο θάνατος της Νταϊάνα «Ο Χάρι αρνείται να παρακολουθήσει τη νέα σεζόν του The Crown» - Ο περίεργος τρόπος που παρουσιάζεται ο θάνατος της Νταϊάνα  πριν 5 μήνες
Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο επικίνδυνος τρόπος που γέννησε τα τρία πρώτα παιδιά της - Αναίσθητη για να γλιτώσει τους πόνους Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο επικίνδυνος τρόπος που γέννησε τα τρία πρώτα παιδιά της - Αναίσθητη για να γλιτώσει τους πόνους  πριν 2 χρόνια
Κέιτ και Μέγκαν μαζί για τη Βασίλισσα: Το μαργαριταρένιο τσόκερ της Μίντλετον και το λιτό cape dress της Μαρκλ Κέιτ και Μέγκαν μαζί για τη Βασίλισσα: Το μαργαριταρένιο τσόκερ της Μίντλετον και το λιτό cape dress της Μαρκλ  πριν 2 χρόνια
Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξεκίνησε η πομπή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας - LIVE εικόνα Βασίλισσα Ελισάβετ: Ξεκίνησε η πομπή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας - LIVE εικόνα  πριν 2 χρόνια
Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σε απευθείας μετάδοση Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σε απευθείας μετάδοση  πριν 2 χρόνια
«The Crown»: Τι υποστηρίζει ο ηθοποιός Ματ Σμιθ, ο οποίος υποδύθηκε στη σειρά τον πρίγκιπα Φίλιππο «The Crown»: Τι υποστηρίζει ο ηθοποιός Ματ Σμιθ, ο οποίος υποδύθηκε στη σειρά τον πρίγκιπα Φίλιππο  πριν 2 χρόνια
Billboard: Αυτά είναι τα τραγούδια για τη βασίλισσα Ελισάβετ που σαρώνουν μετά τον θάνατό της Billboard: Αυτά είναι τα τραγούδια για τη βασίλισσα Ελισάβετ που σαρώνουν μετά τον θάνατό της  πριν 2 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551