Αναζήτηση
Κική Δημουλά βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
Κική Δημουλά
(1931 - 2020)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
06/06/1931
Θάνατος
22/02/2020
Ηλικία
89
Βιογραφικό
Η Κική Δημουλά (Αθήνα, 6 Ιουνίου 1931 – Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2020) ήταν Ελληνίδα ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης.

Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είχε καταγωγή από την Μεσσήνη.

Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).

Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Υπήρξε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Έκανε την εμφάνιση της στα γράμματα το 1952, σε ηλικία 19 χρονών, με τη ποιητική συλλογή «Ποιήματα», όμως μετά από λίγο αποκήρυξε εκείνη την πρώτη συλλογή της.

Η επίσημη είσοδός της στην ποίηση έγινε το 1956, με τη συλλογή «Έρεβος».[6] Αργότερα ήρθαν οι «Ερήμην», «Επί τα ίχνη» και η συλλογή «Το λίγο του κόσμου» για την οποία τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.

Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης απέσπασε η συλλογή της «Χαίρε ποτέ», ενώ το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της απονεμήθηκε για την «Εφηβεία της λήθης», στην οποία περιλαμβάνεται το ποίημα «Σαν να διάλεξες», όπου η ποιήτρια συνδέει μια βόλτα στη λαϊκή αγορά με το μοιραίο του θανάτου: «Σπάνια να ψωνίσω. Γιατί εκεί σου λένε διάλεξε./ Είναι ευκολία αυτή ή πρόβλημα; Διαλέγεις και μετά/ πώς το σηκώνεις το βάρος το ασήκωτο/ που έχει η εκλογή σου. Το πολύ ν’ αγοράσω λίγο χώμα. Όχι για λουλούδια./ Για εξοικείωση./ Εκεί δεν έχει διάλεξε. Εκεί με κλειστά τα μάτια».

Ακολούθησαν οι συλλογές «Ενός λεπτού μαζί», «Ήχος απομακρύνσεων», «Εκτός σχεδίου», «Χλόη θερμοκηπίου», «Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως», «Τα Εύρετρα », «Δημόσιος Καιρός» και «Ανω τελεία».

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα:

«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πρότεινε την Κική Δημουλά, με επίσημη επιστολή της προς την Επιτροπή, για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Κική Δημουλά εισήλθε στις 2 Φεβρουαρίου 2020 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας[9] λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε.

Τελικά, απεβίωσε... Διαβάστε περισσότερα
20 ημέρες αργότερα, στις 22 Φεβρουαρίου, λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τάφηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, παρουσία συγγενών, εκπροσώπων των γραμμάτων και τεχνών και του πολιτικού κόσμου μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Κική Δημουλά: «Να βάλω έναν τίτλο σε αυτή τη βόλτα την παραθαλάσσια» Κική Δημουλά: «Να βάλω έναν τίτλο σε αυτή τη βόλτα την παραθαλάσσια»  πριν 2 χρόνια
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το συγκινητικό βίντεο με την Κική Δημουλά Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Το συγκινητικό βίντεο με την Κική Δημουλά  πριν 2 χρόνια
Κική Δημουλά: «Να βάλω έναν τίτλο σε αυτή τη βόλτα την παραθαλάσσια» Κική Δημουλά: «Να βάλω έναν τίτλο σε αυτή τη βόλτα την παραθαλάσσια»  πριν 2 χρόνια
Συγκίνηση: Το τελευταίο αντίο στην Κική Δημουλά Συγκίνηση: Το τελευταίο αντίο στην Κική Δημουλά  πριν 4 χρόνια
Το «αντίο» των ΚουΚου  στην Κική Δημουλά Το «αντίο» των ΚουΚου στην Κική Δημουλά  πριν 4 χρόνια
Αποχαιρετισμός στην ποιήτρια Κική Δημουλά Αποχαιρετισμός στην ποιήτρια Κική Δημουλά   πριν 4 χρόνια
Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο των Γραμμάτων - Πέθανε η Κική Δημουλά Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο των Γραμμάτων - Πέθανε η Κική Δημουλά  πριν 4 χρόνια
Η Κική Δημουλά στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού της «Αποστολής»! «Ήταν το ωραιότερο απόγευμα της ζωής μου» Η Κική Δημουλά στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιού της «Αποστολής»! «Ήταν το ωραιότερο απόγευμα της ζωής μου»  πριν 9 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551