Αναζήτηση
«Η γυναίκα βασιλιάς» είναι η ταινία της εβδομάδας | iShow.gr
Ειδήσεις
«Η γυναίκα βασιλιάς» είναι η ταινία της εβδομάδας
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022
16:02



Η γυναίκα βασιλιάς (The Woman King) (**1/2)

Σκηνοθεσία: Τζίνα-Πρινς Μπάιθγουντ Πρωταγωνιστούν: Βαϊόλα Ντέιβις, Τούσο Μπέντου, Λασάνα Λιντς, Σίλα Ατίμ, Τζον Μπογιέγκα

Στη Δυτική Αφρική του 1823 οι ατρόμητες πολεμίστριες Αγκότζι προστατεύουν το βασίλειο της Δαχομέης (το σημερινό Μπενίν) από τους παραδοσιακούς εχθρούς Όγιος καθώς και από τις βλέψεις των ευρωπαίων αποικιοκρατών που θησαυρίζουν από το δουλεμπόριο. Η μοίρα της νεαρής Ναουί που φιλοδοξεί να περάσει με επιτυχία την σκληρή πολεμική εκπαίδευση των Αγκότζι θα «δεθεί» απρόσμενα με εκείνη της στρατηγού Νανίσκα που είναι η αρχηγός της επίλεκτης ομάδας των «αφρικανών Αμαζόνων».

Η ταινία της Τζίνα- Πρινς Μπάιθγουντ («The old guard» με τη Σαρλίζ Θερόν) είναι προσανατολισμένη προς το αντιαποικιοκρατικό σχόλιο με πυξίδα το αυθεντικό κομμάτι της Ιστορίας – οι φυλετικοί πόλεμοι στην Αφρική, το σκλαβοπάζαρο των ευρωπαίων κλπ- και την περιγραφή μιας ακόμη ιστορία γυναικείας αφύπνισης στην οποία δεσπόζει τόσο η αγέρωχη φιγούρα της γενναίας Νανίσκα όσο και το ανήσυχο πνεύμα της νεαρής Ναουί. Οι δύο αυτές γυναίκες δεν είναι μόνο οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά και το ισχυρό δέσιμο δύο γενιών γυναικών που αρνούνται να υποταχθούν στην προδιαγεγραμμένη μοίρα τους. Η ταινία πριν και πάνω από όλα είναι μια χολιγουντιανή περιπέτεια: σφιχτοδεμένη αφήγηση χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, έμφαση στο κομμάτι της δράσης και του επικού θεάματος, μελοδραματικά κλισέ γύρω από αναγνωρίσιμους χαρακτήρες που λειτουργούν ως σύμβολα για να γίνει πιο πειστική η πλοκή. Η σκηνοθέτρια πάντως δεν αρκείται στα έτοιμα όπλα της προσεγμένης στην εντέλεια υπερπαραγωγής καθώς επιχειρεί να κάνει πιο σκοτεινή και ανθρώπινη την ιστορία της, προσδίδοντας μεγαλύτερο βάθος στους χαρακτήρες. Επίσης αποφεύγει τα κλισέ μοτίβα μιας αναμενόμενης ερωτικής ιστορίας, προτιμώντας να εστιάσει στις τραγωδίες των γυναικών που αναγκάζονται να υπερβούν τα όρια τους, για να βρουν τη δύναμη και τη φωνή που θα τους ανοίξει την πόρτα για την ελευθερία. Και φυσικά η ταινία κερδίζει πόντους χάρη στη δυναμική ερμηνεία της θαυμάσιας για άλλη μια φορά Βαϊόλα Ντέιβις.

Χαμογέλα (Smile) (**1/2)

Τρόμου αμερικανικής παραγωγής 2022 (115)

Σκηνοθεσία: Πάρκερ Φιν Πρωταγωνιστούν: Σόσι Μπέικον, Τζέσι Τ. Ασερ, Κάιλ Γκάλνερ, Κάιτλιν Στέισι

Καλές επιδόσεις τρόμου στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πάρκερ Φιν που δεν αρκείται μόνο στα παραδοσιακά jump scares αλλά και στην αφήγηση μιας σκοτεινής ιστορίας που συνδέει τα βαθιά εσωτερικά τραύματα με την αποδόμηση μιας επιφανειακής ευτυχίας. Μιας ευτυχίας όπου το ψεύτικο, παγωμένο χαμόγελο είναι απλώς το εισιτήριο για την άτυχη ηρωίδα σε μια κατάβαση (χωρίς γυρισμό) στην επίγεια κόλαση που την ακολουθεί.



Ο έρωτας τα αλλάζει όλα (The good house) (**)

Ρομαντική κομεντί αμερικανικής παραγωγής 2022 (114)

Σκηνοθεσία: Μάγια Φορμπς, Γουόλι Βολοντάρσκι Πρωταγωνιστούν: Σιγκούρνι Γουίβερ, Κέβιν Κλάιν, Μορένα Μπακαρίν

Μια χωρισμένη μεσίτρια της Μασαχουσέτης δυσκολεύεται να ελέγξει τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα της που επιδεινώνονται εξαιτίας της αδυναμίας της για το αλκοόλ.

Με μοναδική πρωτοτυπία το σπάσιμο της αφήγησης για να μοιραστεί η ηρωίδα σκέψεις και αισθήματα με τον θεατή, το «Good house» αποτελεί μια χαμηλότονη και συμπαθητική αισθηματική κομεντί που χαρίζει στην Σιγκούρνι Γουίβερ τον πιο κόντρα ρόλο της, τον οποίο αποδίδει με τρομερό κέφι αλλά και διαλείμματα αυθεντικής τρυφερότητας.

Η φλεγόμενη θάλασσα (The Burning Sea) (**)

Περιπέτεια νορβηγικής παραγωγής 2021 (100)

Σκηνοθεσία: Γιον Αντρέας Αντερσεν Πρωταγωνιστούν: Κριστίν Κούτζαθ Θορπ, Αντερς Μπάασμο, Μπιορν Φλόμπεργκ

Πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα καταρρέουν λόγω ρήγματος στο βυθό, απειλώντας όλη την βορειοδυτική Ευρώπη με ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.

Το αληθινό περιστατικό που συνέβη στην νορβηγική θάλασσα πριν από τρεις σχεδόν δεκαετίες, χρησιμεύει στον Γιον Αντρέας Αντερσεν να φτιάξει μια τυπική ταινία καταστροφής. Η σύνδεση του αυθεντικού γεγονότος με μια πιασάρικη αλλά και απόλυτα προβλέψιμη μυθοπλαστική ιδέα- μια ειδική στη ρομποτική επιστήμονας προσπαθεί να σώσει τον εγκλωβισμένο σύζυγό της- έχει ενδιαφέρον κυρίως λόγω του καλοσχεδιασμένου σασπένς και της έμφασης στο οικολογικό ζήτημα (στην αρχή του φιλμ παρουσιάζεται ντοκουμέντα της εποχής που σχετίζονται με το ατύχημα), ενώ στα συν και η μη κατάχρηση των ειδικών εφέ όπως συμβαίνει στο Χόλιγουντ.

Πηγή: https://www.koutipandoras.gr/

Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551