Η Νόρα (Καμίλα Μπελ) και η Μέρι (Αλέξα Βέγκα) είναι δύο αδερφές που μένουν με τον πατέρα τους σε μια πολυτελή βίλα στο Μπέβερλι Χιλς. Η Νόρα είναι φοιτήτρια Νομικής ενώ η Μέρι πηγαίνει ακόμα σχολείο, λατρεύει τα πάρτι και αρνείται πεισματικά τη μεξικανική της καταγωγή. Όταν όμως ο πατέρας τους πεθαίνει ξαφνικά, όλος τους ο κόσμος ανατρέπεται: ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα και αναγκάζονται να μετακομίσουν στο σπίτι της θείας Αουρέλια (Αντριάνα Μπαζάρα), σε μια ταπεινή μεξικανική συνοικία του ανατολικού Λος Άντζελες.
Χωρίς να μιλάνε λέξη ισπανικά, τα δύο κορίτσια θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον, να αποχωριστούν τη BMW τους για το λεωφορείο και να εξοικειωθούν με την κουλτούρα που τόσο καιρό απαρνούνταν. Στην πορεία όμως θα ανακαλύψουν τον έρωτα, την αληθινή σημασία της οικογένειας και ότι τα Prada δεν έχουν καμία απολύτως αξία, αν στη ζωή σου δεν υπάρχει αγάπη.
Πληροφορίες
Η ΤΑΙΝΙΑ
ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ… ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Μια σύγχρονη ελεύθερη διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος της Τζέιν Όστιν «Λογική και Ευαισθησία», μας μεταφέρει στις περιπέτειες δύο νέων κοριτσιών που πρέπει να ξεβολευτούν για να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους. «Αυτό που μου άρεσε στη συγκεκριμένη ιστορία είναι ότι λειτουργεί ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα» λέει ο σκηνοθέτης του έργου Έιντζελ Γκράθια. «Σε πρώτο επίπεδο είναι μια χαριτωμένη ρομαντική κωμωδία. Σε δεύτερο, εξερευνά το τι συμβαίνει όταν κάποια στιγμή χάνεις τα πάντα. Και τελικά, σε τρίτο επίπεδο, είναι η ιστορία δύο Μεξικανών κοριτσιών που, ενώ έχουν μεγαλώσει ως Αμερικανίδες, έρχονται ξαφνικά αντιμέτωπες με την πραγματική τους κουλτούρα». Ο σκηνοθέτης μάλιστα είχε προσωπική εμπειρία από αυτήν την πολιτισμική αναμέτρηση: «αυτό που με τράβηξε κυρίως στο έργο είναι ότι κι εγώ εντάχθηκα στην αμερικανική κουλτούρα ως έφηβος Λατινοαμερικάνος, και έχω πολλούς συνεργάτες και φίλους με παρόμοιο παρελθόν. Σ’ αυτή τη διαδικασία πρέπει να μάθεις πώς θα αγκαλιάσεις έναν ολόκληρο νέο κόσμο χωρίς όμως να χάσεις τις ρίζες σου, το σύμπαν από το οποίο πραγματικά προέρχεσαι». Η παραγωγός Λίντα ΜακΝτόνα παρατηρεί ότι η προσωπική εμπλοκή του Γκράθια με τη θεματολογία της ταινίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του για το ρόλο του σκηνοθέτη: «γεννήθηκε στη Βενεζουέλα, μεγάλωσε στην Ισπανία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ και γνωρίζει τι νιώθει ένας μετανάστης. Η γυναίκα του είναι από το Μέξικο Σίτι και η κόρη τους σήμερα αντιμετωπίζει στην πράξη πολλά από τα θέματα που εξετάζονται στην ταινία».
Σύμφωνα με την ΜακΝτόνα, τα μηνύματα του έργου είναι παγκόσμια και διαχρονικά: «μη διαλέγεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, μη βάζεις τα υλικά αγαθά πάνω από τους ανθρώπους, και να ξέρεις ότι κάθε δοκιμασία στη ζωή σου είναι μια εμπειρία που σε μεταμορφώνει και σε κάνει καλύτερο άνθρωπο», λέει η παραγωγός. «Η ιστορία της Τζέιν Όστιν ξεπερνά το χώρο και το χρόνο, δεν έχει ημερομηνία λήξης» παρατηρεί ο σκηνοθέτης. «Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία δύο γυναικών που ξαφνικά ανεξαρτητοποιούνται και δεν μπορούν πλέον να αυτοπροσδιοριστούν μέσα από το χρήμα ή την πατριαρχία. Κι ενώ πιστεύουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πια ξεπερασμένα, στην πραγματικότητα ισχύουν ακόμα. Γι’ αυτό θεωρήσαμε ότι υπήρχε λόγος να ξαναπούμε την ίδια ιστορία με άλλο τρόπο». Ο σεναριογράφος Κρεγκ Φερνάντες μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις με το σκηνοθέτη: «Στην εποχή της Τζέιν Όστιν, οι γυναίκες δεν δούλευαν. Σήμερα έχουν πολλές επιλογές, επιζητούν όμως ακόμα την προσωπική τους θέση στον κόσμο καθώς και έναν αντάξιο σύντροφο».
ΤΟ ΚΑΣΤΙΝΓΚ
H παραγωγός Τζίτζι Πράιτσκερ θυμάται: «όταν διάβασα για πρώτη φορά το σενάριο, με συνεπήραν από την πρώτη στιγμή οι ξεκάθαροι, έξυπνοι και πρωτότυποι χαρακτήρες. Και το κάστινγκ που έγινε για αυτούς αποδείχθηκε μαγικό: όλοι οι ηθοποιοί τα πήγαν εξαιρετικά μεταξύ τους. Το γεγονός ότι προέρχονταν άλλοι από το Μεξικό και άλλοι από τις ΗΠΑ λειτούργησε στην πράξη και προσθέτει μία μοναδική αυθεντικότητα στο έργο». Ο σκηνοθέτης Έιντζελ Γκράθια συμφωνεί απόλυτα με την Πράιτσκερ όσον αφορά στο κάστινγκ: «δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Όλοι οι ηθοποιοί συνεισέφεραν πολλά προσωπικά στοιχεία στους ρόλους τους και μου έδωσαν ουσιαστικό υλικό για τους χαρακτήρες».
Η ηθοποιός Αλέξα Βέγκα που επιλέχθηκε για το ρόλο της μικρής αδερφής, Μέρι, σχολιάζει σχετικά με το έργο: «Πιστεύω ότι το μήνυμά του είναι να συμφιλιωθείς με τις ρίζες σου και ταυτόχρονα να ανακαλύψεις ποιος είσαι πραγματικά. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο χαρακτήρα μου ήταν η εξέλιξη του σε συνάρτηση με το χρόνο: η Μέρι είναι η κακομαθημένη κόρη που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπου τα Prada δεν έχουν καμία αξία. Δεν έπρεπε όμως να παρουσιαστεί μονοδιάστατα και σε αυτό με βοήθησαν πολύ οι οδηγίες του Έιντζελ αλλά και οι πρόβες με τους συμπρωταγωνιστές μου». Όσον αφορά τη μεγάλη αδερφή, Νόρα, η Καμίλα Μπελ που επιλέχθηκε για το ρόλο εξηγεί: «η Νόρα σπουδάζει Νομική και είναι τόσο αφοσιωμένη στο μέλλον και την καριέρα της που έχει αποφασίσει να μην ασχολείται καθόλου με τα αγόρια και τις σχέσεις. Όλα αυτά, μέχρι που εμφανίζεται στη ζωή της ο Έντουαρντ, οπότε καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το μυαλό ή την καρδιά της. Αυτό είναι το δίλημμα της Νόρα σε όλο το έργο. Μου άρεσε πολύ ο χαρακτήρας της γιατί είναι συναισθηματικά πλούσιος, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και μια ιδιαίτερη κωμική πλευρά».
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων οι νεαροί πρωταγωνιστές έβγαιναν όλοι μαζί κάθε σαββατοκύριακο και κατέληξαν να γίνουν φίλοι. Λέει η Αλέξα Βέγκα: «με την Καμίλα δεθήκαμε πραγματικά, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στη δουλειά μας. Και αυτό βοήθησε πολύ τη σχέση μας ως αδερφές στην ταινία. Αλλά και με τον Βίλμερ Βαλντεράμα, που παίζει το ρόλο του Μπρούνο, ήρθαμε πολύ κοντά καθώς αναζητούσαμε την κινηματογραφική μας σχέση. Δεν κάναμε απλά πρόβα τα λόγια μας αλλά ψάξαμε μαζί τους ρόλους για να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση». «Αυτή η ταινία μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε συμπαθητικούς χαρακτήρες που εμπλέκουν το θεατή στο προσωπικό τους ταξίδι. Κι επίσης μας επέτρεψε να εκφράσουμε τη θέση που κατέχει η αγάπη και οι σχέσεις μέσα στη Μεξικανική κουλτούρα» συμπληρώνει ο Βαλντεράμα.
Στο ρόλο της θείας των δύο κοριτσιών, Αουρέλια, συναντάμε την Αντριάνα Μπαράζα, που είχε προταθεί για Όσκαρ χάρη στην ερμηνεία της για το φιλμ ‘Βαβέλ’. «Η Αουρέλια προσπαθεί να μάθει στα κορίτσια την πραγματικότητα του να ζεις χωρίς λεφτά αλλά και τη σημασία των αισθημάτων. Προσπάθησα να δώσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ρεαλισμό σε αυτό το χαρακτήρα, μια σκληρή γυναίκα που ταυτόχρονα όμως έχει και μεγάλη καρδιά», λέει η καταξιωμένη ηθοποιός. Και συνολικά για την εμπειρία του έργου, παρατηρεί: «Το γεγονός ότι η ομάδα μας απαρτίστηκε από Αμερικανούς και Μεξικάνους για μένα συμβολίζει τη δυνατότητα που έχουν οι διαφορετικές κουλτούρες να συνεργαστούν και να ζήσουν καλά μαζί. Οι διαφορές μας μπορούν να μας φέρουν κοντά, αν καταφέρουμε να τις γεφυρώσουμε».
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚH ΠΡΟΒΟΛH ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚH ΠΡΟΒΟΛH ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚH ΠΡΟΒΟΛH ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011