Αναζήτηση
Φάουστ - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Φάουστ - iShow.gr
Είδος
Δραματική ταινία ρωσικής παραγωγής 2011
Διάρκεια
134'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Δραματική
Η γνωστή ιστορία του Φάουστ, που πουλά την ψυχή του στον διάβολο. Η διάσημη ιστορία του αριστουργήματος της παγκόσμιας λογοτεχνίας, FAUST, του Γκαίτε, σε μια πολύ διαφορετική, σύγχρονη και ελεύθερη απόδοσή του. Μια απόδοση και ανάγνωση της ιστορίας, που σκοπό έχει να δείξει την ουσία που δεν διαφαίνεται εύκολα. Ποιο είναι το χρώμα ενός κόσμου που οδηγεί σε κολοσσιαίες ιδέες; Ποιο είναι το άρωμά του; Στον κόσμο του Φάουστ, είναι όλα πνιγηρά: συνταρακτικά σχέδια γεννιούνται στο στριμωγμένο μέρος όπου περιδιαβαίνει ο Φάουστ. Είναι ένας στοχαστής, που διαλαλεί ιδέες, μεταδίδει λέξεις, που κάνει σχέδια, ένας ονειροπόλος. Ένας ανώνυμος άντρας που ωθείται από απλά ένστικτα: πείνα, απληστία, λαγνεία. Ένα δυστυχισμένο, κυνηγημένο πλάσμα, που θέτει μια πρόκληση στον Φάουστ του Γκαίτε. Γιατί να μείνει εκεί όταν μπορεί να πάει παραπέρα; Κι ακόμα παραπέρα, και πιο πέρα, πιέζοντας πάντα προς τα εμπρός, χωρίς να προσέχει ότι ο χρόνος μένει ακίνητος….
Trailer
Trailer
Πληροφορίες
Ένας θρίαμβος για το FAUST στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2011!

Η ταινία του Ρώσου σκηνοθέτη ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΣΟΚΟΥΡΟΦ «ΦΑΟΥΣΤ» κατέκτησε το «ΧΡΥΣΟ ΛΕΟΝΤΑ» -το κύριο βραβείο τηςΜόστρα της Βενετίας - καθώς και ακόμη 2 βραβεία του φεστιβάλ: «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ» και «FUTURE FILM FESTIVAL DIGITAL AWARD».

Η απόφαση για την απονομή του κύριου βραβείου της 68ης Μόστρα στην ταινία «Φάουστ» πάρθηκεομόφωνα,- είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ της Βενετίας,χολυγουντιανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι ("Ο μαύρος κύκνος") και πρόσθεσε ότι «είναι μία απότις ταινίες, που αλλάζουν για πάντα όποιους τις δουν!».

Ο Αλεξάντρ Σοκούροφ,παίρνοντας το «Χρυσό Λέοντα» δεν έκρυβε τα συναισθήματά του: «Είμαι, βέβαια,κατασυγκινημένος. Είναι τόσο μακρύς ο δρόμος που έπρεπε να διανήσω για να βρεθεί στα χέρια μου. Πρέπει να πω ότι είμαι ευτυχής που ζω στον κινηματογράφο και ότι όλοι μας αγαπούμε και μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο» ανέφερε ο Σοκούροφ.

«Η ταινία «Φάουστ»προκάλεσε στη Βενετία μεγάλο φουρόρε», όπως ανέφερε και ο Βαλέρι Κίτσιν, ένας από τους μεγάλους Ρώσους κριτικούςκινηματογράφου, που παρακολούθησε το γεγονός. Και συμπλήρωσε «Την ταινία τηνπαρακολουθούσαν μέσα σε ατμόσφαιρα απόλυτης σιωπής, κάτι πουσυμβαίνει πολύ σπάνια. Τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης προβολής των τίτλων. Τεράστιοςθρίαμβος και νομίζω ότι του αξίζει. Η τετραλογία του Σοκούροφ είναιτεράστιο έργο για τους ανθρώπους της εξουσίας και για την εξευτελιστικήεπίδραση της εξουσίας»,- σημείωσε ο Βαλέρι Κίτσιν.

Η ταινία "Φάουστ" αποτελεί το τελευταίο μέρος της τετραλογίας της εξουσίας: Η πρώτη ταινία τηςτετραλογίας για τη φύση της εξουσίας «Μολώχ» ήταν αφιερωμένηστον Χίτλερ, η δεύτερη – «Ταύτρος»- στον Λένιν και η Τρίτη - «Ήλιος» στονΙάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο.

Η ιδέα για την ταινία«Φάουστ» είχε εμφανιστεί στον Σοκούροφ πριν 30 χρόνια, ενώ αποπεράτωσε το γύρισμά τηςκυριολεκτικά τις παραμονές του Φεστιβάλ της Βενετίας.
Η ταινία «Φάουστ» είναιεπιτυχημένο παράδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας. Στο γύρισμα τηςταινίας πήραν μέρος άνθρωποι 38 εθνικοτήτων. Για το γύρισμά της χτίστηκε μίαολόκληρη πόλη κοντά στην τσεχική Πράγα. Στον ρόλο του Φάουστ εμφανίστηκε ο Γερμανόςηθοποιός θεάτρου Γιοχάνες Τσάιλερ και του Μεφιστοφελή – ο Ρώσος χορευτής καιηθοποιός Αντόν Αντασίνσκι.

Η ταινία FAUST θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 10 Νοεμβρίου σε πρώτη προβολή από τη New Star, όπου στην πρεμιέρα θα παρευρίσκεται και ο ΣΟΚΟΥΡΟΦ.

Η ΤΑΙΝΙΑ
Το FAUST αποτελεί ελεύθερη απόδοση του πρώτου (και πιο διάσημου) μέρους του έπους του Γκαίτε, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Γιούρι Άραμποφ. Δεν πρόκειται για μια απλή κινηματογραφική διασκευή του μυθικού αυτού ποιήματος, αλλά για μία ανατρεπτική ερμηνεία του από τον Σοκούροφ. Είναι μάλλον μια φιλοσοφική μελέτη των θεμάτων της τραγωδίας του. Αλήθεια, στην ταινία του Σοκούροφ ο διάβολος Μεφιστοφελής δεν παρουσιάζεται ως μυθολογικό, αλλά ως ζωντανό πρόσωπο – ενεχυροδανειστής. Υπάρχει ο Θεός. Υπάρχει και ο άνθρωπος. Ο διάβολος δεν είναι θεατρική επινόηση, -θεωρεί ο σκηνοθέτης της ταινίας. Ο Φάουστ του είναι ένας οραματιστής επιστήμονας του 19ου αιώνα, ένας επαναστάτης, ένας άνθρωπος του πνεύματος. Παραμένει όμως «άνθρωπος» και για αυτό κουβαλά τις αδυναμίες της σάρκας: φιλοδοξία, απληστία, πόθο. Σύμφωνα με την ερμηνεία του Σοκούροφ, ο Δρ. Φάουστ συντάσσεται με το διάβολο γιατί έχει κουραστεί να μάχεται την Εκκλησία, η οποία κλείνει συνεχώς το στόμα της επιστήμης και εμποδίζει το έργο των ερευνητών. Ο Φάουστ κλείνει τη συμφωνία του με τον Άρχοντα του Σκότους, με την ελπίδα ενός πραγματικού Διαφωτισμού!
«Ο Φάουστ δεν είναι ήρωας της λογοτεχνίας. Είναι ένας πραγματικός άνθρωπος με σάρκα και οστά» είπε ο ρώσος δημιουργός Αλεξάντρ Σοκούροφ μιλώντας για τον δικό του «Φάουστ».
Η καινοτομία της προσέγγισης του Σοκούροφ είναι ότι εδώ, δεν είναι τόσο ο Διάβολος που να προτείνει την ανταλλαγή της ψυχής του Φάουστ αλλά ο ίδιος ο δόκτορας τον προσεγγίζει πρώτος.
Συνεχίζει ο Σοκούροφ: «Πού βρίσκονται τα σύνορα; Στην κόλαση ή στον παράδεισο; Στην ταινία μου τα όρια αυτά δεν υπάρχουν. Πόσο κοστίζει μια ψυχή; Τίποτε. Είναι τόσο εύκολο να πουληθεί. Το βέβαιο είναι ότι ο Γκαίτε και ο Φάουστ είναι κλειδιά του παγκόσμιου πολιτισμού γιατί μιλούν για την αιώνια πιθανότητα του ανθρώπου να προδώσει, να χαθεί στο σκοτάδι. Και λένε επίσης ότι η νίκη δεν είναι πάντα το τέλος της ιστορίας. Η ήττα μπορεί επίσης να είναι το τέλος. Αν δεν είχε υπάρξει ο Φάουστ, ενδεχομένως να μην είχε υπάρξει ο Ντοστογιέφσκι ή ο Πούσκιν. Χωρίς τον Φάουστ δεν θα υπήρχε λογοτεχνία».
Η ταινία FAUST αποτελεί το τελευταίο μέρος της τετραλογίας για τη φύση της εξουσίας: «Μολώχ», «Ταύρος», «Ο Ήλιος». Η πρώτη ταινία της τετραλογίας, «Μολώχ», ήταν αφιερωμένη στον Χίτλερ, η δεύτερη – «Ταύρος»- στον Λένιν και η Τρίτη - «Ήλιος» στον Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο. «Ο Φάουστ, ο Λένιν, ο Χιροχίτο και ο Χίτλερ είναι ζωντανοί άνθρωποι και εμείς σε γνωστό βαθμό, γινόμαστε συνεργοί των έργων τους» λέει ο Σοκούροφ.
Ο σκηνοθέτης, ως συμπλήρωμα και αποκορύφωμα όλων των προηγούμενων ταινιών της τετραλογίας, στον FAUST έχει πλάσει τώρα ένα φιλοσοφικό σύμπαν, όπου κινηματογραφικές εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς προσθέτουν την αλληγορική τους διάσταση στο διάλογο ανάμεσα στα φυσικά, θνητά μας όρια και το αχαλίνωτο μας πνεύμα.
Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2011 και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση αλλά κατέκτησε και το ανώτερο βραβείο: τον Χρυσό Λέοντα! Η απόφαση για την απονομή του κύριου βραβείου της 68ης Μόστρα στην ταινία «FAUST» πάρθηκε ομόφωνα,- είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ της Βενετίας, χολυγουντιανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι ("Ο μαύρος κύκνος") και πρόσθεσε «Υπάρχουν ταινίες που σε κάνουν να κλάψεις, άλλες που σε κάνουν να γελάσεις, και κάποιες που σε αλλάζουν για πάντα όταν τις δεις. Αυτή είναι μια τέτοια ταινία».
Ο Βαλέρι Κίτσιν, ένας από τους μεγάλους Ρώσους κριτικούς κινηματογράφου, που παρακολούθησε το γεγονός, ανέφερε σχετικά με την προβολή της ταινίας ότι «την παρακολουθούσαν μέσα σε ατμόσφαιρα απόλυτης σιωπής, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης προβολής των τίτλων. Τεράστιος θρίαμβος και νομίζω ότι του αξίζει. Η τετραλογία του Σοκούροφ είναι τεράστιο έργο για τους ανθρώπους της εξουσίας και για την εξευτελιστική επίδραση της εξουσίας».
Η ταινία τιμήθηκε με δύο ακόμα βραβεία της Μόστρα: «Οικουμενικής κριτικής επιτροπής για τον ουμανισμό» και «Future Film Festival Digital Award».
Η ιδέα για την ταινία «FAUST» είχε εμφανιστεί στον Σοκούροφ πριν 30 χρόνια, αλλά αποπεράτωσε το γύρισμά της κυριολεκτικά τις παραμονές του Φεστιβάλ της Βενετίας. Αποτελεί επίσης ένα επιτυχημένο παράδειγμα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής συνεργασίας. Στο γύρισμα της ταινίας πήραν μέρος άνθρωποι 38 εθνικοτήτων. Στον ρόλο του Φάουστ εμφανίστηκε ο Γερμανός ηθοποιός θεάτρου Γιοχάνες Τσάιλερ και του Μεφιστοφελή – ο Ρώσος χορευτής και ηθοποιός Αντόν Αντασίνσκι.
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στην Τσεχία πριν από 2 χρόνια με προϋπολογισμό που έφτασε τα 12 εκατομμύρια Ευρώ, μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταναλώθηκε στην κατασκευή των σκηνικών: μιας φιξιόν πόλης του 19ου αιώνα, η οποία χτίστηκε λίγο πιο έξω από την Πράγα.

Ο ΣΟΚΟΥΡΟΦ ΓΙΑ ΤΟΝ FAUST:
«Ο Φάουστ είναι το τελευταίο μέρος μιας κινηματογραφικής τετραλογίας πάνω στη φύση της εξουσίας. Οι κύριοι χαρακτήρες στις τρεις πρώτες ταινίες είναι αληθινές ιστορικές φιγούρες: τον Άντολφ Χίτλερ, (ΜΟΛΩΧ, 1999), Βλαντιμίρ Λένιν (ΤΑΥΡΟΣ, 2000) και τον αυτοκράτορα Χιροχίτο (Ο ΗΛΙΟΣ, 2005). Η συμβολική εικόνα του Φάουστ συμπληρώνει τη σειρά των σπουδαίων τζογαδόρων που έχασαν το πιο σημαντικό στοίχημα της ζωής τους. Ο Φάουστ μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου σε αυτή τη συλλογή πορτρέτων, ένας σχεδόν μουσειακός λογοτεχνικός χαρακτήρας μέσα σε μια απλή πλοκή. Τι έχει κοινό με όλες αυτές τις πραγματικές φυσιογνωμίες που έχουν ανέλθει στην κορυφή της εξουσίας; Μια αγάπη για τις λέξεις που είναι εύκολο να τις πιστέψεις και μια παθολογική δυστυχία στην καθημερινή τους ζωή. Το κακό μπορεί να αναπαραχθεί και ο Γκαίτε ήταν αυτός που περιέγραψε την ουσία αυτού: «Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι».

«Είναι ένα φιλμ για τον σύγχρονο άνθρωπο που στερείται κάθε ιδέα ανώτερων αρχών, που τον συνδέουν με τον κόσμο, έναν άνθρωπο που έχει χάσει εντελώς την ικανότητα να κατανοήσει δυνάμεις θεολογικής φύσης. Οι τύραννοι στις προηγούμενες ταινίες της τετραλογίας του, έβλεπαν τους εαυτούς τους ως εκπροσώπους του Θεού στη γη, αλλά έκαναν μια δυσάρεστη ανακάλυψη: ήταν απλώς άνθρωποι. Στον Φάουστ, ισχύει το αντίστροφο: ένας άντρας μετατρέπεται σε είδωλο μπροστά στα μάτια μας. Η εξουσία κάνει νόημα στον Φάουστ. Το μότο του είναι: Αν το θέλω, έτσι θα γίνει. Η πανηγυρική πορεία του Φάουστ στον κόσμο είναι μόνο η αρχή, καθώς κλείνει η ταινία. Φεύγει ταξίδι ώστε να γίνει ένας τύραννος, ένας πολιτικός ηγέτης, ολιγαρχικός– ένας Λένιν, ένας Χίτλερ, ένας Αμπράμοβιτς. Είναι σύμπτωση που ο σκηνοθέτης διακόπτει αυτό το ταξίδι;»
Seance


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΟΚΟΥΡΟΦ ΣΤΟ BBC ΓΙΑ ΤΟ FAUST:
BBC: Όλες οι προηγούμενες ταινίες της τετραλογίας ήταν αφιερωμένες σε υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα. Γιατί ολοκληρώνετε την τετραλογία με έναν ημι-φανταστικό χαρακτήρα;
Σοκούροφ: Στην ταινία μου, ο Φάουστ δεν είναι φανταστικός χαρακτήρας αλλά ένας ζωντανός άνθρωπος. Ο Φάουστ του Γκαίτε, ένα από τα πιο διάσημα έργα στην ιστορία της λογοτεχνίας και του ανθρώπου γενικότερα και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του, είναι φυσικά φανταστικοί.
BBC: Αλλά ποια είναι η σύνδεσή του με τον Χίτλερ, τον Λένιν και τον Χιροχίτο; Σοκούροφ: Άμεση. Σας παρακαλώ να δείτε την ταινία. Θα ξεκαθαρίσουν όλα.
BBC: Φτιάξατε μια ταινία σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Γιούρι Άραμποφ. Τι αποκλίσεις υπάρχουν από το έργο του Γκαίτε;
Σοκούροφ: Ο Γιούρι έγραψε το σενάριο στα ρώσικα. Η ταινία γυρίστηκε στα γερμανικά. Το να προσαρμόσεις από τα ρώσικα στα γερμανικά, αναπόφευκτα οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στη δραματουργία και το περιεχόμενο. Μια άλλη γλώσσα είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος, νέες σχέσεις, καινούργιοι χαρακτήρες, νέα νοήματα. Και, φυσικά, για να προσαρμόσουμε στη γερμανική γλώσσα, στραφήκαμε στον Γκαίτε. Αλλά παράλληλα με τον Γκαίτε, έχουμε εισάγει στην ταινία μια απλή επεξηγηματική γραμμή. Για παράδειγμα, έναν νέο χαρακτήρα, τον πατέρα του Φάουστ, που χρειάζεται για να υποστηρίξει την υπόσταση του Δρ. Φαούστους ως ενός υπαρκτού ανθρώπου. Αν, αφού δουν αυτή την ταινία, οι άνθρωποι θα θέλουν να διαβάσουν Γκαίτε, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα.


Δείτε τα σχόλια του ελληνικού τύπου για τον Φάουστ του Αλεξάντερ Σοκούροφ :
"Ο «Faust» του Sokurov δεν είναι μια κινηματογραφική προσαρμογή του αριστουργήματος του Γκαίτε με τη συνηθισμένη έννοια, αλλά μια φιλοσοφική μελέτη των θεμάτων της τραγωδίας του."

Θανάσης Γεντίμης, Cinemanews.gr


"Ο σκηνοθέτης της "Ρωσικής Κιβωτού" διασκευάζει ελεύθερα το ποιητικό θεατρικό του Γκαίτε, υπογράφοντας μια περίτεχνη όσο κι εγκεφαλική και άκαμπτη αλληγορία πάνω στη φύση της εξουσίας: ανεξάντλητες αναφορές σε Φλαμανδούς και Γερμανούς ρομαντικούς Ζωγράφους, στο εξπρεσιονιστικό "Εργαστήριο του Δόκτορος Καιγκάρι", τον Γκούνο και τον Βάγκνερ, στο θέατρο Καμπούκι και το βωβό σινεμά, με τον διευθυντή φωτογραφίας Μπρίνο Ντελμονέλ (Αμελί) και τη σκηνογράφο Γέλενα Ζούκοβα να συναγωνίζονται σε θεαματικές ιδέες και λύσεις. Χρυσό λιοντάρι στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας" -

Χρήστος Μήτσης, Αθηνόραμα


"...Ο τόνος που επιλέγει ο Σοκούροφ να αφηγηθεί την ιστορία του Φάουστ είναι και ο καταλυτικός πρωταγωνιστής: η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στην οπερετική υπερβολή και το σλάπστικ χιούμορ, με ήρωες που φλυαρούν πυκνές φιλοσοφημένες ατάκες με θεατρικότητα στην έκφανση του λόγου αλλά με μία κόντρα, μπουφόνικη σχεδόν σωματική ενέργεια. Η ατμόσφαιρα αποπνέει κάτι από την πνιγερή στιβαρότητα της ζωγραφικής του Ρέμπραντ, τις εξπρεσιονιστικές φωτοσκιάσεις του Φ. Γ. Μουρνό, ακόμα και τον σύγχρονο σουρεαλισμό του Τέρι Γκίλιαμ, δημιουργώντας ένα γκροτέσκο, ζεστό χάος..." -

Πόλυ Λυκούργου, Flix.gr



"...Τα διλήμματά του είναι ζωντανά, η αναγωγή στο σήμερα κατά κάποιον τρόπο μπορεί να γίνει, και με καλή θέληση η σύγκριση με τους άλλους τρεις «μονάρχες» είναι αντικείμενο σπουδής. Η ροή της βραβευμένης με Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ταινίας είναι κουραστική, χωρίς ν' ακροπατεί στο χείλος του ψυχικού γκρεμού..."

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Lifo


"...Ο Σοκούροφ υποκλίνεται στη θεωρία ότι τόσο ο Γκέτε όσο και ο Φάουστ είναι κλειδιά του παγκόσμιου πολιτισμού γιατί μιλούν για την αιώνια πιθανότητα του ανθρώπου να προδώσει, να χαθεί στο σκοτάδι. Και λένε επίσης ότι η νίκη δεν είναι πάντα το τέλος της ιστορίας. Η ήττα μπορεί επίσης να είναι το τέλος..."

Γιάννης Ζουμπουλάκης, Το Βήμα


Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ εισχωρεί βαθιά στη σκέψη του Γκέτε και η έμπνευσή του πηγαίνει το έργο ακόμη πιο μακριά. Πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή, για μία μεγαλειώδη συνάντηση των τεχνών που ένα κολοσσιαίο δημιούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας εμπνέει και έχει ως αποτέλεσμα ένα κινηματογραφικό αριστούργημα.

Στράτος Κερσανίδης, Εποχή


"...Eκεί που η πρώτη ύλη της μελιχρής φωνής του πνεύματος, η κενότητα της γνώσης και αποκρυπτογράφηση του πολυδύναμου πνεύματος στα χέρια ενός Γκρίναγουει για παράδειγμα, θα μετατρέπονταν σε μια άσκηση φορμαλιστικού ύφους πνιγμένη στο χάος των εντυπώσεων, ο Σοκούροφ ανασύρει έξω από τη θεατρίζουσα δομή του έργου τη θέρμη της φλόγας της ποιητικής παρουσίας του πνεύματος, εμπλουτίζοντάς την με γονιμοποιό δράση..."

Ανδρέας Κύρκος, Cinetime.gr



«Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι» έχει πει ο Γκαίτε, και ο Φάουστ, αυτός ο μοναδικός ήρωας στην ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης, είναι η επιτομή της ανάλυσής του για το σκοτεινό ανικανοποίητο της ανθρώπινης φύσης. Ισως αρχικά προκαλεί αμηχανία το γεγονός ότι ο Σοκούροφ περιέλαβε τον Φάουστ ως τέταρτο μέρος της κινηματογραφικής τετραλογίας του πάνω στη φύση της εξουσίας, μετά τον Χίτλερ («Μολώχ», 1999), τον Λένιν («Ταύρος», 2000) και τον Χιροχίτο («Ο Ηλιος», 2005). Ο Σοκούροφ παρουσιάζει μια δική του εκδοχή πάνω στον μύθο του Φάουστ, ο ήρωάς του είναι ένας οραματιστής επιστήμονας του 19ου αιώνα, ένας επαναστάτης, που έχει χάσει όμως την πίστη του στον άνθρωπο… Με απόηχους ενός μακρινού πολέμου, τον βλέπουμε να ζει σε μια σχεδόν μεσαιωνική πόλη, που βουλιάζει στην ανέχεια και την εξαθλίωση, την οποία ο φακός του Σοκούροφ αιχμαλωτίζει, με υποβλητικές κινήσεις της κάμερας, στους τόνους του γκρίζου, της σήψης και της στάχτης... Μαζί με τον τοκογλύφο Μεφιστοφελή, ο δόκτωρ Φάουστ περιπλανιέται στην πόλη σαν υπνωτισμένος, διασχίζει παράδοξους υπόγειους διαδρόμους, περνάει από έρημα, γεμάτα βράχια τοπία, μέχρι να «αποκαλυφθεί» ως ένας σχεδόν «σύγχρονος» άνθρωπος στο εκπληκτικό τέλος αυτής της μοναδικής ταινίας… Σίγουρα η πιο ώριμη ταινία του Σοκούροφ, γυρισμένη στη γερμανική γλώσσα, σε σενάριο του Γιούρι Αράμποφ (που μεταγλωττίστηκε στα γερμανικά).

Κώστας Τερζής, Αυγή


Η αξία του Σοκουροφικού Φάουστ δεν συνίσταται στο «μήνυμα» γι' αυτό και «ανάλυση» στο σενάριο δεν θα είχε κάποιο νόημα, δεδομένου ότι όλα είναι ήδη γνωστά από το πρωτογενές κείμενο. Η ταινία όμως είναι έργο τέχνης οπτικοακουστικής φύσης και χρησιμοποιεί μια γλώσσα ειδική, που ταυτίζεται με το βαθύτερο νόημα του ίδιου του έργου.

Τζία Γιοβάννη, Ριζοσπάστης



"Μια απόδοση και ανάγνωση της ιστορίας, που σκοπό έχει να δείξει την ουσία που δεν διαφαίνεται εύκολα. Ποιο είναι το χρώμα ενός κόσμου που οδηγεί σε κολοσσιαίες ιδέες; Ποιο είναι το άρωμά του; Στον κόσμο του Φάουστ, είναι όλα πνιγηρά: συνταρακτικά σχέδια γεννιούνται στο στριμωγμένο μέρος όπου περιδιαβαίνει ο Φάουστ. Είναι ένας στοχαστής, που διαλαλεί ιδέες, μεταδίδει λέξεις, που κάνει σχέδια, ένας ονειροπόλος. Ένας ανώνυμος άντρας που ωθείται από απλά ένστικτα: πείνα, απληστία, λαγνεία. Ένα δυστυχισμένο, κυνηγημένο πλάσμα, που θέτει μια πρόκληση στον Φάουστ του Γκαίτε. Γιατί να μείνει εκεί όταν μπορεί να πάει παραπέρα; Κι ακόμα παραπέρα, και πιο πέρα, πιέζοντας πάντα προς τα εμπρός, χωρίς να προσέχει ότι ο χρόνος μένει ακίνητος..."

Ορέστης Ανδρεαδάκης, Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ



"Εδώ έχουμε καθαρή τέχνη. Ο Σοκούροφ στοχάζεται πάνω στο μύθο και στέκει περισσότερο στο έργο του Γκέτε και λιγότερο στο μύθο. Ως στοχασμός δεν θα λέγαμε ότι φωτίζει κάτι άλλο απ’ ό,τι φώτισε ο Γκέτε. Ως κινηματογράφος επεκτείνει το πεδίο βολής του όχι προς άλλα μονοπάτια αλλά στο πλαίσιο που χάραξε για την προσωπική του υπογραφή"

Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Περιοδικό Downtown



"H μεγάλη των Σοβιετικών σχολή επανέρχεται με ένα αριστούργημα που έχει σημαδέψει την παγκόσμια κουλτούρα. Ένα οδοιπορικό στην «κόλαση» των παθών και στην έλξη που ασκεί η εξουσία, με μια αισθητική πληρότητα υπεράνω κριτικής και με ερμηνείες για να διδάσκονται στις κινηματογραφικές σχολές. Μην τη χάσετε. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κινηματογραφική ματιά στο συμβολικό αριστούργημα του Γκαίτε."

Δημήτρης Κανέλλης, Το Ποντίκι


"Αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τον Μεφιστοφελή, ο Φάουστ, θα κοντράρει τη θεολογία με τον ορθολογισμό, την επιθυμία με την ηθική, την ηθική με τον ίδιο της τον εαυτό και τις πολλές εκφράσεις της, από την επιστημονική εώς τη μεταφυσική και θεολογική εκδοχή της, την ώρα που ο Σοκούροφ, παίζει κοροϊδευτικά τόσο με το χωροχρόνο όσο και με τις δραματουργικές συμβάσεις μιας τέτοιας, πολλαπλής σύγκρουσης μέσα σε παραμορφωτικό πεδίο δράσης. Που κι αυτό με τη σειρά του, αμφισβητεί τα σύνορα ανάμεσα στη θεατρική σύμβαση, την εικαστική υπέρβαση και την κινηματογραφική γλώσσα. Αναγκάζοντας με έναν εκμεταλευτικό, ενίοτε εξαντλητικό, αλλά τόσο συγκεκριμένης στόχευσης, χειρουργικό χειρισμό, τον βομβαρδισμένο θεατή, να μετατραπεί (όπως και οι ηθοποιοί του) σε σοβαροφανή πλανώδιο καμποτίνο, αντιμέτωπο με το υπαρξιακό του αδιεξόδο και τη λαϊκότητα των ευσεβών και ασεβών του, ιδεολογικών και καλλιτεχνικών πόθων. Τίποτα λιγότερο από αριστούργημα."

Τάσος Θεοδωρόπουλος, iefimerida.gr



"Ο Σοκούροφ έφτιαξε ένα φιλοσοφικό ρόουντ-μούβι, γεμάτο σκηνές πλούσιες όχι μόνο από εικαστικής πλευράς αλλά και θεματικά, με ιδέες και ερωτήματα, μαζί κι ένα εύστοχο, διαβρωτικό χιούμορ, που μόνο ένας σκηνοθέτης που προβληματίζεται για τον κόσμο και την τέχνη του ξέρει να βάζει με τέτοιο άμεσο, κινηματογραφικά συναρπαστικό τρόπο. Σίγουρα η πιο ώριμη ταινία του σκηνοθέτη της «Ρώσικης κιβωτού»."

Νίνος Φενέκ Μικελίδης, Ελευθεροτυπία



"Η προβληματική της ταινίας παραμένει γνώριμη, αυτό που εδώ κερδίζει το παιχνίδι είναι η σκηνοθεσία, οι εικόνες, το ύφος του φιλμ, η περιπλάνηση που στήνει ο Σοκούροφ όχι στην κόλαση μα στον κόσμο των ανθρώπων, για να θυμίσει πως κάτω από το κατάλληλο πρίσμα η διαφορά τους δεν είναι μεγάλη και πως η «μεγάλη κρίση» και οι επιλογές είναι πάντα εδώ δίπλα μας..."

Γιώργος Κρασσακόπουλος, Athens Voice


"Το κείμενο του Γκέτε είναι κλασσικό, αλλά ο ρώσος δημιουργός δίνει την δική του ερμηνεία μ' έναν από τους καλύτερους εαυτούς του, καταλήγοντας δίπλα σε θερμούς πίδακες και άγρια ηφαιστειακά τοπία. Ο "FAUST" του σαρκάζει τους πάντες και τα πάντα φτύνοντας στο πρόσωπο της μοίρας που ο ίδιος διέγραψε ενώ ορμάει μέσα στην άβυσσο της ύπαρξης χωρίς κανένα όριο και έλεος για τίποτε...Μαγευτικό!"

Γιάννης Ραουζαίος, myfilm.gr
Συμμετέχουν
Γιοχάνες Τσάιλερ
Faust
Χάνα Σιγκούλα
Moneylender's Wife
Αντουάν Μόνοτ Τζούνιορ
Der Mönch
Ιζόλντα Ντισόκ
Gretchen
Γκεόργκ Φρίντριχ
Wagner
Μαξίμ Μεχμέτ
Valentin's Friend
Τζόελ Κίρμπι
Pater Philippe
Ramin Nikzad
Mephistopheles
Stefan Γουέμπερ
Mephistopheles (φωνή)
Πήτερ Michael Kellner
Valentin / Soldat / Gretchens Bruder
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551