Αναζήτηση
Πενέλοπε Κρουζ (Penelope Cruz) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
28/04/1974
Ηλικία
50
Βιογραφικό

Η Πενέλοπε Κρουθ Σάντσεθ (γεννημένη 28 Απριλίου, 1974) είναι Ισπανίδα ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1991 όταν ήταν 16 ετών στην τηλεόραση και ένα χρόνο μετά έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία Jamon, Jamon. Έγινε γνωστή με τους ρόλους της στις ταινίες Vanilla Sky και Blow. Και οι δύο αυτές ταινίες κυκλοφόρησαν το 2001 και έγιναν εισπρακτικές επιτυχίες.

Τη δεκαετία του 2000 εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες διαφορετικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων της κωμωδίας Ζευγάρια σε Διακοπές (Waking Up in Reno, 2002), το θρίλερ Gothika (2003), τη χριστουγεννιάτικη ταινία Noel (2004), την περιπέτεια Σαχάρα (Sahara, 2005), την ταινία κινουμένων σχεδίων G-Force (2009) και το μιούζικαλ Εννέα (Nine, 2009). Οι πιο σημαντικές ταινίες της αποτελούν το Γύρνα Πίσω (Volver, 2006), για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα και το Vicky Cristina Barcelona (2008), για την οποία κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Ήταν η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός στην ιστορία του θεσμού που βραβεύεται με Όσκαρ και η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που λαμβάνει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Πρώτα χρόνια

Η Πενέλοπε Κρουθ Σάντσεθ γεννήθηκε στο Αλκομπέντας της Κοινότητας της Μαδρίτης στην Ισπανία, από τους Ενκάρνα και Εδουάρδο Κρουθ. Έχει έναν μικρότερο αδερφό, τον Εντουάρντο, ο οποίος είναι τραγουδιστής και μια μικρότερη αδερφή, τη Μόνικα, η οποία είναι ηθοποιός. Αρχικά δεν είχε φιλοδοξίες να γίνει ηθοποιός και εστίασε την προσοχή της στο χορό, έχοντας κάνει μαθήματα κλασικού μπαλέτου για εννέα χρόνια. Έκανε μαθήματα ισπανικού μπαλέτου για τρία χρόνια και θέατρο για τέσσερα χρόνια στο σχολείο Κριστίνα Ρότα της Νέας Υόρκης. Η ίδια δήλωσε ότι "Συνήθιζα να βγάζω τα νύχια των ποδιών μου - θα πέθαιναν από το χορό- και έτσι έβγαζα ολόκληρο το νύχι και το πέταγα και δεν ένιωθα τίποτα", ωστόσο, το μπαλέτο της έδωσε την πειθαρχεία που θα της ήταν απαραίτητη στην μελλοντική καριέρα της στην υποκριτική.Σαν έφηβη, η Κρουθ έγινε λάτρης του κινηματογράφου μετά την προβολή της ταινίας Δέσε Με (Tie Me Up! Tie Me Down!, 1990) του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Ξεκίνησε να πηγαίνει σε δοκιμαστικά αλλά δεχόταν διαρκώς την απόρριψη. Η ίδια έχει πει "'Ημουν πολύ εξωστρεφής σαν παιδί... Διάβαζα όταν ήμουν στο λύκειο τα βράδια, μάθαινα μπαλέτο και πήγαινα σε δοκιμαστικά. Έψαξα για έναν ατζέντη αλλά με έδιωξε τρεις φορές επειδή ήμουν ένα μικρό κοριτσάκι αλλά εγώ συνέχιζα να πηγαίνω. Είμαι ακόμα μαζί της μετά από τόσα χρόνια." Το 1989, όταν ήταν 15 ... Διαβάστε περισσότερα

ετών, η Κρουθ κέρδισε μια ακρόαση σε ένα πρακτορείο ταλέντων σε περισσότερα από 300 άλλα κορίτσια.

Καριέρα

1989-1996

Το 1989, η 15χρονη Κρουθ πρωταγωνίστησε στο μουσικό βίντεο κλιπ "La Fuerza del Destino" του συγκροτήματος Mecano. Μεταξύ του 1990 και του 1997, η Κρουθ ήταν η οικοδέσποινα της εκπομπής La Quinta Marcha. Το 1992 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στη δραματική κομεντί Jamon, Jamon. Υποδύθηκε τη Σίλβια, μια νεαρή γυναίκα που περιμένει το πρώτο της παιδί και μητέρα του πατέρα του παιδιού της δεν εγκρίνει τη σχέση τους και επιχειρεί να τη σαμποτάρει. Το περιοδικό People σημείωσε ότι μετά την γυμνή εμφάνισή της στην ταινία, έγινε ένα "τεράστιο σύμβολο του σεξ". Σε μια συνέντευξή της το 1999, η Κρουθ δήλωσε ότι "Ήταν ένας σπουδαίος ρόλος, αλλά... δεν ήμουν πραγματικά έτοιμη να κάνω γυμνό. Αλλά δεν το έχω μετανιώσει επειδή ήθελα να αρχίζω να δουλεύω και μου άλλαξε τη ζωή." Το Jamon, Jamon έλαβε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς ενώ και ερμηνεία της Κρουθ ξεχώρισε με μεγάλη μερίδα των κριτικών να περιγράφουν την ενσάρκωσή της στο ρόλο της Σίλβια ως "μαγική". Ακολούθησε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Belle Epoque (1992). Από το 1993 μέχρι το 1996 η Κρουθ εμφανίστηκε σε 10 ισπανικές και ιταλικές ταινίες. Στην ηλικία των 20, πήγε να ζήσει στη Νέα Υόρκη και σπούδασε μπαλέτο και αγγλικά.

1997-2000

Το 1997, η Κρουθ εμφανίστηκε στην ισπανική κωμωδία Ο Έρωτας Βλάπτει Σοβαρά την Υγεία (Love Can Seriously Damage Your Health). Ενσάρκωσε την Ντιάνα, μια θαυμάστρια του Τζον Λένον μέλος του συγκροτήματος The Beatles. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην εναρκτήρια σκηνή της ταινίας Καυτή Σάρκα (Live Flesh) του Πέδρο Αλμοδόβαρ, στο Et hjorne af paradis και στο δράμα φαντασίας Άνοιξε τα Μάτια σου (Open Your Eyes) του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ. Το Άνοιξε τα Μάτια σου πήρε καλές κριτικές αλλά δεν κινήθηκε ικανοποιητικά στο box office με 370.000 δολάρια εισπράξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.Την επόμενη χρονιά, η Κρουθ εμφανίστηκε στην πρώτη της αμερικανική ταινία στο γουέστερν Η Πόλη του Πάθους (The Hi-Lo Country).. Ακολούθησαν οι ταινίες Don Juan και Το Κορίτσι των Ονείρων σου (The Girl of Your Dreams). Το 1999 ξανασυνεργάστημε με τον Αλμοδόβαρ στην ταινία Όλα για τη μητέρα μου (All About My Mother). Υποδύθηκε τη Αδελφή Μαρία Ρόσα Σανθ, μια έγκυο καλόγρια που πάσχει από AIDS. Η ταινία έλαβε εξαιρετικές κριτικές και έγινε εισπρακτική επιτυχία φτάνοντας τα 67 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2000 πρωταγωνίστησε στην ταινία Γυναίκα από Πάνω (Woman on Top). Το περιοδικό Variety επαίνεσε την ερμηνεία της και πρόσθεσε ότι η Κρουθ διαθέτει μια γοητευτική προφορά. Ωστόσο, η ίδια ταινία πήρε ως επί το πλείστον αρνητικές κριτικές ενώ η πορεία της στο box office ήταν άκρως απογοητευτική με 10 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στο πλάι των Ματ Ντέιμον και Μπίλι Μπομπ Θόρντον στην ταινία Όλα τα Όμορφα Άλογα (All the Pretty Horses). Η ταινία έλαβε μικτά σχόλια από τους κριτικούς και συγκέντρωσε μόλις 18,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

2001-2005

Το 2001 ήταν μια σημαντική χρονιά για την καριέρα της Κρουθ. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες Vanilla Sky και Blow. Σε σκηνοθεσία Κάμερον Κρόου, το Vanilla Sky ήταν η αμερικανική εκδοχή της ταινίας Άνοιξε τα Μάτια σου. Η Κρουθ υποδύθηκε τη Σοφία Σεράνο, την αγαπημένη του Τομ Κρουζ. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές αλλά έφτασε τα 203,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Η ερμηνεία της πήρε καλά σχόλια με τον κριτικό του BBC Μπράντον Γκρέιντον να λέει ότι η Κρουθ "είναι μια μαγική παρουσία στην οθόνη". To Blow, βασισμένο στο βιβλίο του Μπρους Πόρτερ "Blow: How a Small Town Boy Made $100 Million with the Medellin Cocaine Cartel and Lost It All", έφερε την Κρουθ να συμπρωταγωνιστεί με τον Τζόνι Ντεπ, στο ρόλο της Μίρθα Γιουνγκ, σύζυγος του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Ντεπ. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει 83,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Νίκολας Κέιτζ στην ταινία Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (Captain Corelli's Mandolin). Υποδύθηκε την Ελληνίδα Πελαγία, η οποία ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα ενώ ο αρραβωνιαστικός της μάχεται στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία δεν έλαβε καλές κριτικές ενώ κινήθηκε ικανοποιητικά στα ταμεία αποφέροντας 62,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.Το 2002 υποδύθηκε ένα μικρό ρόλο στην κωμωδία Ζευγάρια σε Διακοπές (Waking Up in Reno). Η ταινία απέσπασε αρνητικές κριτικές και αποδείχθηκε τεράστια εισπρακτική αποτυχία με 267.000 δολάρια παγκοσμίως. Ακολούθησε ένας ακόμη β' ρόλος στο ψυχολογικό θρίλερ Gothika σε σκηνοθεσία του Ματιέ Κασσοβίτς. Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει 141,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.Επόμενες δουλειές της ήταν η χριστουγεννιάτικη ταινία Noel και Σαν Πρόσωπο στα Σύννεφα (Head in the Clouds) το 2004. Και οι δύο ταινίες είχαν απογοητευτική πορεία στο αμερικανικό αλλά και διεθνή box office. Το 2005 πρωταγωνίστησε στην περιπέτεια Σαχάρα (Sahara) μαζί με τον Μάθιου Μακόναχι. Η αμοιβή της για την ταινία ήταν 1,6 εκατομμύριο δολάρια. Η ταινία απέφερε 119,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως αλλά δεν κατάφερε να μαζέψει τα 160 εκατομμύρια δολάρια που ήταν ο προϋπολογισμός της. Θεωρείται μεγάλη εισπρακτική αποτυχία και το 2007 κατέλαβε την 24η θέση στη λίστα με τις "Μεγαλύτερες Εισπρακτικές Επιτυχίες Όλων των Εποχών".

2006-2009

Η Κρουθ συμπρωταγωνίστησε μαζί με τη Σάλμα Χάγιεκ στο κωμικό γουέστερν Λησταρχίνες (Bandidas) το 2006. Την ίδια χρονιά έλαβε διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία της στην ταινία Γύρνα Πίσω (Volver) του Αλμοδόβαρ. Κέρδισε το βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών και έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου. Ήταν η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου. Το 2007 εμφανίστηκε στις ταινίες Η Ερωμένη του Ταυρομάχου (Manolete) και Όνειρα Γλυκά (The Good Night). Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκε στην ταινία Ελεγεία ενός Ερωτα (Elegy) σε σκηνοθεσία της Ιζαμπέλ Κουσέτ (μια καταλανική γυναίκα, η ισπανική προφορά είναι Ισαμπέλ).

Αργότερα, το 2008, πρωταγωνίστησε στο Vicky Cristina Barcelona σε σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν. Υποδύθηκε τη Μαρία Έλενα, μια ψυχικά διαταραγμένη γυναίκα. Για την ερμηνεία της έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Ήταν η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που βραβεύτηκε με Όσκαρ Ακολούθησε η ταινία κινουμένων σχεδίων G-Force. Αποδείχθηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, φτάνοντας τα 292,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2009 πρωταγωνίστησε σε άλλη μια ταινία του Αλμοδόβαρ, Ραγισμένες Αγκαλιές (Broken Embraces) και στο μιούζικαλ Εννέα (Nine). Υποδύθηκε την Κάρλα, την ερωμένη του χαρακτήρα που υποδύεται ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Η ταινία έλαβε κυρίως αρνητικές κριτικές ενώ αποδείχθηκε και εισπρακτική αποτυχία αποφέροντας 53,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ωστόσο η Κρουθ έλαβε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου.

2010-σήμερα

Το 2010, η Κρουζ έκανε μια μικρή εμφάνιση στην ταινία Sex and the City 2. Ακολούθησε η συμμετοχή στην τέταρτη ταινία της επιτυχημένης σειράς ταινιών Οι Πειρατές της Καραϊβικής με τον τίτλο Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Άγνωστα Νερά (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides). Η ταινία επανένωσε την Κρουζ με τον Τζόνι Ντεπ μετά τη συνεργασία τους στο Blow και με τον σκηνοθέτη Ρομπ Μάρσαλ μετά το Έννέα. Την 1η Απριλίου 2011 η Κρουθ απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ. Έγινε η πρώτη Ισπανίδα ηθοποιός που αποκτά αστέρι.Αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία του Γούντι Άλεν Nero Fiddled και να ξανασυνεργαστεί με το σκηνοθέτη Σέτζιο Κασττεγίτο στην ταινία Venuto al Mondο.

Προσωπική ζωή

Η Κρουζ είχε τρία χρόνια δεσμό με τον Τομ Κρουζ. Χωρίσανε τον Ιανουάριο του 2004. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας Σαχάρα ξεκίνησε να βγαίνει με τον Μάθιου Μακόναχι. Τον Ιούνιο του 2006 είπαν σε συνέντευξή τους ότι αποφάσισαν να χωρίσουν.

Το 2007 ξεκίνησε να βγαίνει με το Χαβιέρ Μπαρδέμ. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2010 και στις 22 Ιανουαρίου 2011 απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Λίο Ενσίνας Μπαρδέμ.

Στις 23 Ιουλίου 2013, έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ένα κοριτσάκι, τη Λούνα, στη Μαδρίτη.


Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας: Το αφοπλιστικό σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν Οι ταινίες της εβδομάδας: Το αφοπλιστικό σινεμά του Αλεξάντερ Πέιν  πριν 2 μήνες
Πράκτορες 355 σε Α'  Τηλεοπτική Προβολή Πράκτορες 355 σε Α' Τηλεοπτική Προβολή  πριν 2 μήνες
Όσκαρ 2022: Δύο ζευγάρια ηθοποιών διεκδικούν βραβεία Όσκαρ 2022: Δύο ζευγάρια ηθοποιών διεκδικούν βραβεία  πριν 2 χρόνια
«Παράλληλες Μητέρες»: Η επιστροφή του Αλμοδοβάρ με τη μούσα του Πενέλοπε Κρουζ «Παράλληλες Μητέρες»: Η επιστροφή του Αλμοδοβάρ με τη μούσα του Πενέλοπε Κρουζ  πριν 3 χρόνια
Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ στη νέα ταινία για τον Εσκομπάρ (trailer) Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ στη νέα ταινία για τον Εσκομπάρ (trailer)  πριν 6 χρόνια
Η γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύει την Πενέλοπε Κρουζ Η γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου βραβεύει την Πενέλοπε Κρουζ  πριν 6 χρόνια
American Crime Story: Κυκλοφόρησε το trailer για τη δολοφονία του Versace American Crime Story: Κυκλοφόρησε το trailer για τη δολοφονία του Versace  πριν 7 χρόνια
Penelope Cruz: Πρωταγωνίστρια στη νέα ταινία του Fernando Trueba Penelope Cruz: Πρωταγωνίστρια στη νέα ταινία του Fernando Trueba  πριν 8 χρόνια
Χαβιέ Μπαρντέμ και Πενέλοπε Κρούζ στη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί Χαβιέ Μπαρντέμ και Πενέλοπε Κρούζ στη νέα ταινία του Ασγκάρ Φαραντί  πριν 8 χρόνια
Top 10: Οι σέξι διάσημες με τα πιο όμορφα μάτια Top 10: Οι σέξι διάσημες με τα πιο όμορφα μάτια  πριν 9 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551