Αναζήτηση
Ματ Ντέιμον (Matt Damon) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
08/10/1970
Ηλικία
54
Βιογραφικό
Ο ηθοποιός και σεναριογράφος Ματ Ντέϊμον γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1970 στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης.

Τελειώνοντας το πτυχίο του μετακομίζει στο Λος Αντζελες για να γίνει ηθοποιός. Ο Ντέϊμον, που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είχε τις πρώτες εμπειρίες του στην ηθοποιία στο "American Repertory Theatre" καθώς επίσης και σε διάφορα άλλα θέατρα της Βοστώνης.

Ο Ματ Ντέιμον είναι ένα από τα πιο περιζήτητα ταλέντα του Χόλιγουντ. Τελευταία έχει παίξει σε ταινίες όπως το Ανίκητος (2009) του Κλιντ Ιστγουντ για το οποίο έχει προταθεί για Όσκαρ Β' αντρικού ρόλου το 2010, στο Ο καθοδηγητής (2006) σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, όπου συμπρωταγωνιστεί με την Αντζελίνα Τζολί, στο Syriana (2005) δίπλα στον Τζορτζ Κλούνεϊ, καθώς και στο Ο πληροφοριοδότης (2006) σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σορσέζε, όπου συμπρωταγω­νιστεί με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζακ Νίκολσον.

Ο πολυτάλαντος νεαρός ηθοποιός έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους, παίζοντας ένα μικρό ρόλο στο Mystic Pizza (1988) που απέσπασε θετικές κριτικές. Συνέχισε παίζοντας το ρόλο του Μπράιαν Ντένεχι, του νεαρού φοιτητή της ιατρικής που αποβάλλεται από τη σχολή του, στην τηλεοπτική ταινία "Rising Son" (κανάλι TNT, 1990) και έγινε περισσότερο γνωστός όταν επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη ως σπουδαστής με φασιστικές ιδέες στην ταινία School Ties (1992).


Ο Ντέϊμον ανέλαβε έναν αξιόλογο δεύτερο ρόλο ως ανθυπολοχαγός που δεν ξέρει τις συνήθειες του Γουέστ στο Geronimo: An American Legend (1993) του Γουόλτερ Χιλ, και το 1995 εμφανίστη... Διαβάστε περισσότερα
κε στο The Good Old Boys, που σκηνοθέτησε ο Τόμι Λι Τζόουνς για το κανάλι TNT. Το 1997 έκανε μία σύντομη εμφάνιση στο Chasing Amy του Κέβιν Σμιθ. Την ίδια χρονιά, πρωταγωνίστησε στο ρόλο του ιδεαλιστή νεαρού δικηγόρου, στην ταινία The Rainmaker (1997) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, βασισμένη στο ομότιτλο μπεστ-σέλερ μυθιστόρημα του Τζον Γκρίσαμ.

Ο Ματ Ντέϊμον κέρδισε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού το 1996, όταν έδωσε μία δυναμική ερμηνεία στο Courage Under Fire, στο ρόλο ενός στρατιώτη που πολέ­μησε στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και βασανίζεται από τις ενοχές ενός γεγονότος που συνέβηκε στην καρδιά της μάχης.

Το 1998 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, μαζί με το φίλο του Μπεν Άφλεκ, για τη δραματική ταινία Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, που απέσπασε εξαιρετικές κριτι­κές. Είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός νεαρού άντρα που είναι μαθηματική διάνοια κι ο οποίος, εξαιτίας του ότι μεγάλωσε στη Βοστώνη δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ο Ματ Ντέϊμον απέσπασε επίσης μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας για την ερμηνεία του στο ρόλο του Γουίλ Χάντινγκ. Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο Άφλεκ κέρδισαν μια Χρυσή Σφαίρα για το σενάριό τους, ενώ ο Ντέϊμον απέσπασε μία υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία του. Η ταινία, την οποία σκηνοθέτησε ο Γκας Βαν Σαντ, απέσπασε πέντε ακόμη υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ αυτών για Καλύτερη Ταινία, ενώ τελικά κέρδισε αυτό του Β’ Αντρικού ρόλου για τον Ρόμπιν Γουίλιαμς.



Την ίδια χρονιά, ερμήνευσε το ρόλο του στρατιώτη Ράιαν στη δραματική ταινία με φόντο το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (1998) σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, και στο Rounders (1998) του Τζον Νταλ, με θέμα ένα τζογαδόρο ο οποίος παρότι έχει αποσυρθεί μπλέκει ξανά στο σκοτεινό κόσμο της χαρτοπαιξίας στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσει έναν φίλο που βγήκε από τη φυλακή, με λόγο τιμής, να ξεπληρώσει τα υπέρογκα χρέη του στους τοκογλύφους.

Το 1999, ο Ντέϊμον πρωταγωνίστησε στην ταινία του Άντονι Μινγκέλα Ο ταλαντούχος κ. Ρίπλεϋ (1999), για το οποίο απέσπασε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτε­ρου Ηθοποιού.

Το 2000, το κοινό είδε τον Ντέϊμον στο Ο θρύλος του Μπάγκερ Βανς, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρέντφορντ, και στην κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου της Κόρμικ ΜακΚάρθι All the Pretty Horses (2000) σε σκηνοθεσία Μπίλι Μπομπ Θόρντον.


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
  • Είχε σχέση με την ηθοποίο Γουαϊνόνα Ράιντερ από το 1997 μέχρι το 2000.
  • Σταμάτησε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ λίγο πριν πάρει το πτυχίο του.
  • Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν δύο χρονών και ο ίδιος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων σε ένα κοινόβιο με την μητέρα του.
  • Για να τελειοποιήσει την προφορά του Νότου που έπρεπε να έχει για τις ανάγκες τις ταινίας The rainmaker (1997) μετακόμισε στο Τενεσί και δούλεψε ως μπάρμαν δωρεάν. Στην συνέχεια προσέλαβε έναν θαμώνα του μπαρ ως δάσκαλο.
  • Πήρε μέρος σε οντισιόν για ένα ρόλο στο Φόβο ενστίκτου (1996). Ο ρόλος τελικά πήγε στον Έντουαρτ Νόρτον. Οι δυό τους δύο χρόνια αργότερα έπαιξαν μαζί στο Rounders (1998).
  • Απέρριψε τον ρόλο στην ταινία Γρήγορη και θανάσιμη (1995) που τελικά πήγε στον Λεονάρντο ντι Κάπριο.
  • Απέρριψε τον ρόλο στην ταινία Majestic (2001) που πήγε τελικά στον Τζιμ Κάρεϊ.
  • Ο παππούς του ήταν Φιλανδός
  • Είναι κολλητός φίλος με τον ηθοποιό Μπεν Άφλεκ.
  • Για τις ανάγκες της ταινίας Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ (1999) έχασε 14 κιλά και έμαθε να παίζει πιάνο.
  • Παντρεύτηκε με την γυναίκα του Λουτσιάνα Μπαρόσο το 2005. Μαζί έχουν δύο παιδιά
  • Μαζί με τον κολλητό του φίλο Μπεν Άφλεκ πέρασαν την ημέρα του πατέρα μαζί με τις γυναίκες τους και τα παιδιά του στη Χαβάη.
  • Για την ταινία The informant (2006) πήρε 14 κιλά τα οποία έχασε αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων.
  • Είχε συμφωνηθεί να παίξει τον ρόλο του Dan White στην ταινία Milk (2008) αλλά τελικά δεν τα κατάφερε λόγω των υποχρεώσεων του για την ταινία Green Zone (2010). Ο ρόλος τελικά πήγε στον Τζος Μπρόλιν

Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
«Ήταν κόλαση!»: Το σχόλιο του Ματ Ντέιμον για το φιλί με την Σκάρλετ Γιόχανσον «Ήταν κόλαση!»: Το σχόλιο του Ματ Ντέιμον για το φιλί με την Σκάρλετ Γιόχανσον  πριν 8 μήνες
Ματ Ντέιμον: Στη Μύκονο ο διάσημος ηθοποιός Ματ Ντέιμον: Στη Μύκονο ο διάσημος ηθοποιός  πριν 8 μήνες
Με... σουβλατζίδικο ξετρελάθηκαν ο Ματ Ντέιμον και τα αδέλφια Χέμσγουορθ στη Μύκονο - Πήγαν δύο φορές Με... σουβλατζίδικο ξετρελάθηκαν ο Ματ Ντέιμον και τα αδέλφια Χέμσγουορθ στη Μύκονο - Πήγαν δύο φορές   πριν 8 μήνες
Ο Τραμπ «έδιωξε» τον Ματ Ντέιμον από τις ΗΠΑ Ο Τραμπ «έδιωξε» τον Ματ Ντέιμον από τις ΗΠΑ  πριν 6 χρόνια
Απολογείται τώρα ο Ματ Ντέιμον για τα σχόλια περί σεξουαλικής βίας Απολογείται τώρα ο Ματ Ντέιμον για τα σχόλια περί σεξουαλικής βίας  πριν 6 χρόνια
Σάλος με τον Ματ Ντέιμον: «Άλλο να σου ακουμπήσουν τον κ... και άλλο βιασμός» Σάλος με τον Ματ Ντέιμον: «Άλλο να σου ακουμπήσουν τον κ... και άλλο βιασμός»  πριν 7 χρόνια
Ματ Ντέιμον: Γνώριζα ότι ο Γουάινσταϊν είναι σεξομανής Ματ Ντέιμον: Γνώριζα ότι ο Γουάινσταϊν είναι σεξομανής  πριν 7 χρόνια
Επτά celebrities που δεν ξέραμε ότι έχουν τόσο υψηλό IQ Επτά celebrities που δεν ξέραμε ότι έχουν τόσο υψηλό IQ  πριν 7 χρόνια
Ο Κλούνεϊ επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη της Αμάλ Ο Κλούνεϊ επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη της Αμάλ  πριν 7 χρόνια
Γυρίσματα στο Λονδίνο με Ελληνικό σκηνικό Γυρίσματα στο Λονδίνο με Ελληνικό σκηνικό  πριν 8 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551