Αναζήτηση
Βίγκο Μόρτενσεν (Viggo Mortensen) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
20/08/1958
Ηλικία
66
Βιογραφικό
Ο Βίγκο Μόρτενσεν (Viggo Peter Mortensen) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, φωτογράφος, ζωγράφος, ποιητής και μουσικός, δανικής καταγωγής.

Ο Μόρτενσεν γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 20 Οκτωβρίου του 1958. Υπήρξε πολύ καλός μαθητής και αθλητής, αφού ήταν μέλος της ομάδας τένις και αρχηγός της ομάδας κολύμβησης.Το 1976 αποφοίτησε από το Λύκειο και το 1980 από το κολέγιο "St Lawrence University" με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα ισπανικά. Ο Βίγκο μιλάει άπταιστα αγγλικά, δανικά και ισπανικά. Επίσης, γνωρίζει αρκετά καλά τη γαλλική, την ιταλική, τη σουηδική και τη νορβηγική γλώσσα. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Δανία, όπου έζησε με τα ξαδέρφια του.

Το 1982, μαζί με την κοπέλα του, έφτασε ξανά στη Νέα Υόρκη. Εκεί γράφτηκε στην υποκριτική σχολή "Acting Workshop" του Γουόρεν Ρόμπερτσον (Warren Robertson), μια σχολή με ιδιαίτερο κύρος. Σπούδασε δύο χρόνια και απέκτησε παράλληλα μικρή θεατρική εμπειρία, καθώς εμφανίστηκε σε παραστάσεις όπως οι Romeo and Juliet, Kevin O’ Cypher, Two by Two και Τhe Rapido σε θέατρα τη Νέας Υόρκης όπως τα Ryan, Indiana, American και το Νew York Ensemble.

To 1987 ο ρόλος του στην παράσταση Bent στο "Coast Playhouse" του Λος Άντζελες, όπου έπαιζε ένα σαδιστή Ναζί, του χάρισε το βραβείο "Dramalogue Critics’ Award".  Συμπτωματικά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατείχε ο σερ Ίαν ΜακΚέλεν, με τον οποίο συνεργάστηκε αργότερα στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Κατά την περίοδο 1990 – 2000 εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες όπως Το Πορτραίτο μιας Κυρίας της Τζέιν Κάμπιον, με τη Νικόλ Κίντμαν, Ο Ινδιάνος Δρομέας του Σον Πεν, η Υπόθεση Καρλίτο του Μπράιαν Ντε Πάλμα, δίπλα στον Αλ Πατσίνο, Μια Βόλτα στο Φεγγάρι του Τόνι Γκόλντουιν, με την Ντάιαν Λέιν, Crimson Tide του Τόνι Σκοτ, με τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Τζιν Χάκμαν, Ένας Τέλειος Φόνος με τους Μάικλ Ντάγκλας και Γκουίνεθ Πάλτροου, Η Επίλεκτη του Ρίντλεϊ Σκοτ, όπου έπαιξε τον σκληρό εκπαιδευτή της Ντέμι Μουρ ( με αυτό το ρόλο τράβηξε το ενδιαφέρον της βιομηχανίας του Χόλιγουντ), 28 Μέρες με τη Σάντρα Μπούλοκ, Διάφανο Δέρμα και Το Πάθος του Ντάρκλυ Νουν και οι δυο του Φίλιπ Ρίντλεϊ, αλλά και σε πολλές άλλες παραγωγές, κυρίως "b-movie".

Η μεγάλη επιτυχία, βέβαια, για τον Μόρτενσεν ήρθε όταν ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον τον επέλεξε για το ρόλο του γενναίου πολεμιστή Άραγκορν, σε μια από τις σπουδαιότερες παραγωγές της ιστορίας του κινηματογράφου, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Το ... Διαβάστε περισσότερα
2004 ο Βίγκο πρωταγωνίστησε στο Χιντάλγκο, όπου έπαιξε τον ρόλο του Φράνκ Χόπκινς. Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με έναν απ’ τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της εποχής, τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, στο Τέλος της Βίας, με συμπρωταγωνιστές τους Μαρία Μπέλο, Εντ Χάρις και Γουίλιαμ Χαρτ. Γι’ αυτό το ρόλο ήταν υποψήφιος για βραβείο Σάτελαϊτ.

Το 2006 υποδύθηκε το λοχαγό Αλατρίστε στην ομώνυμη ταινία. Για το ρόλο του στην ταινία ήταν υποψήφιος για βραβείο Γκόγια. Το 2007 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Κρόνενμπεργκ, σε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, το Επικίνδυνες Υποσχέσεις, όπου υποδύθηκε ένα Ρώσο μαφιόζο. Για την ερμηνεία του κέρδισε βραβείο Σάτελαϊτ για τον Α' ανδρικό ρόλο, το βραβείο της ίδιας κατηγορίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στα "British Independent Film Awards", αλλά και βραβείο για την πιο αξέχαστη σκηνή της χρονιάς από την Ένωση Γυναικών Δημοσιογράφων. Εκτός αυτών, κέρδισε και πολλές υποψηφιότητες, πιο σημαντικές από τις οποίες η υποψηφιότητά του για βραβείο Όσκαρ και Χρυσής Σφαίρας.

Το 2008 πρωταγωνίστησε στο γουέστερν Απαλούζα, για το οποίο κέρδισε τις εντυπώσεις με την ερμηνεία του. Επίσης, υποδύθηκε τον Γερμανό καθηγητή στο δράμα Good, που διαδραματίζεται το 1930. Στις 25 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο εξωτερικό η νέα ταινία του Ο Δρόμος. Συμπρωταγωνιστούν η Σαρλίζ Θερόν και ο βετεράνος Ρόμπερτ Ντιβάλ. Η ταινία συμμετείχε σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ και οι κριτικές μιλούν για μια συγκλονιστική ερμηνεία απ' τον Μόρτενσεν - εδώ και καιρό θεωρείται ως ένα από τα φαβορί για τη Χρυσή Πεντάδα των Όσκαρ.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Πρώτο επίσημο trailer για το «Jauja» με τον Viggo Mortensen Πρώτο επίσημο trailer για το «Jauja» με τον Viggo Mortensen  πριν 9 χρόνια
Ότι αυτός είναι ωραίος τώρα..; Ότι αυτός είναι ωραίος τώρα..;  πριν 10 χρόνια
Νέα ταινία για τον Viggo Mortensen και πρώτο trailer στις οθόνες μας Νέα ταινία για τον Viggo Mortensen και πρώτο trailer στις οθόνες μας  πριν 10 χρόνια
Ο Viggo Mortensen απειλεί τον Oscar Isaac στο πολυαναμενόμενο «Two Faces of January» Ο Viggo Mortensen απειλεί τον Oscar Isaac στο πολυαναμενόμενο «Two Faces of January»  πριν 10 χρόνια
Δείτε τον Viggo Mortensen και τη Kirsten Dunst στην Ακρόπολη Δείτε τον Viggo Mortensen και τη Kirsten Dunst στην Ακρόπολη  πριν 10 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551