Αναζήτηση
Αλέξης Σταμάτης βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
Ο Αλέξης Σταμάτης είναι σύγχρονος έλληνας πεζογράφος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και της ηθοποιού, Μπέτυ Αρβανίτη.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο.
Έχει εκδόσει εννιά μυθιστορήματα. Το πρώτο, Ο έβδομος ελέφαντας (1998) εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία. Το δεύτερο, Μπαρ Φλωμπέρ (2000) εκδόθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ρωσία, την Ισπανία και τη Σερβία.
Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές.
Το μυθιστόρημα του Αμερικάνικη Φούγκα εκδόθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, εχοντας κερδίσει το International Literature Award από το National Endowment for the Arts. Το μυθιστόρημα του Βίλα Κομπρέ ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2007). Για την δεύτερη συλλογή του, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου.
Το παιδικό του μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος κέρδισε το Πρώτο Βραβείο του Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου.

Ο μονόλογος του Τελευταία Μάρθα παρουσιάστηκε το 2004 στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα και παίχτηκε το 2008 στο Θέατρο Οδού Κεφαλλήνιας σε σκηνοθεσία Βίκυς Γεωργιάδου και ερμηνεία Χρήστου Στέργιογλου.
Το εργο του Δακρυγόνα παίχτηκε το 2010 στο ίδιο θέατρο. Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία Καταιγίδα, (σκην. Χάρης Πατραμάνης) το όποιο εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Ορίζοντες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματόγραφου.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην Μεγάλη Βρετανία. Έχει αντιπροσωπεύσει πολλές φορές την Ελλάδα σε διεθνή λογοτεχνικά συνέδρια.

Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Δανάη Παπουτσή.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Μπέτυ Αρβανίτη: Κομψή σε σπάνια εμφάνιση στα 79 της χρόνια! Μπέτυ Αρβανίτη: Κομψή σε σπάνια εμφάνιση στα 79 της χρόνια!  πριν 6 χρόνια
Ιnnerview στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Ιnnerview στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης  πριν 10 χρόνια
Ιnnerview του Αλέξη Σταμάτη Ιnnerview του Αλέξη Σταμάτη  πριν 10 χρόνια
Σύγχρονα ελληνικά έργα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν Σύγχρονα ελληνικά έργα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν  πριν 11 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551