Αναζήτηση
Έφυγε από τη ζωή η Μάγκι Σμιθ | iShow.gr
Ειδήσεις
Έφυγε από τη ζωή η Μάγκι Σμιθ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024
18:11

Η Dame Maggie Smith, μία από τις πιο γνωστές Βρετανίδες ηθοποιούς με μια μακρά καριέρα που εκτεινόταν από τη συνεργασία της με τον Laurence Olivier στο "Οθέλλο" στη σκηνή και την οθόνη, μέχρι τους ρόλους της στο "Harry Potter" και το "Downton Abbey", απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Οι γιοι της ανακοίνωσαν τον θάνατό της μέσω δήλωσης που μοιράστηκε η εκπρόσωπός τους, Clair Dobbs.

"Με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο της Dame Maggie Smith. Απεβίωσε ειρηνικά στο νοσοκομείο νωρίς σήμερα το πρωί, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Ως ένα άτομο με έντονη ιδιωτικότητα, ήταν με φίλους και οικογένεια στο τέλος," αναφέρει η δήλωση. "Αφήνει πίσω της δύο γιους και πέντε αγαπημένα εγγόνια που είναι συντετριμμένοι από την απώλεια της εξαιρετικής μητέρας και γιαγιάς τους. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο θαυμάσιο προσωπικό του Νοσοκομείου Chelsea και Westminster για τη φροντίδα και την αδιάκοπη καλοσύνη τους κατά τις τελευταίες της ημέρες."

Καριέρα

Η Maggie Smith ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο τη δεκαετία του 1950, με εμφανίσεις σε σημαντικές σκηνές όπως το Θέατρο Old Vic και το Βασιλικό Εθνικό Θέατρο. Στον κινηματογράφο, έκανε το ντεμπούτο της το 1956 και έκτοτε έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Μερικοί από τους πιο γνωστούς ρόλους της περιλαμβάνουν:

"The Prime of Miss Jean Brodie" (1969), για τον οποίο κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.
"California Suite" (1978), που της χάρισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου.
Η σειρά ταινιών "Harry Potter" (2001-2011), όπου υποδύθηκε την Καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ.
"Downton Abbey" (2010-2015), όπου έπαιξε τον ρόλο της Violet Crawley, Κόμισσας του Γκράνθαμ.
Βραβεία και Διακρίσεις

Η Maggie Smith είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας της, συμπεριλαμβανομένων:

Δύο Βραβεία Όσκαρ
Πέντε Βραβεία BAFTA
Τρία Βραβεία Emmy
Ένα Βραβείο Tony
Το 1990, της απονεμήθηκε ο τίτλος της Dame Commander του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (DBE) για τις υπηρεσίες της στο θέατρο.

Προσωπική Ζωή

Η Smith είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε δύο γιους, τον ηθοποιό Toby Stephens και τον Chris Larkin. Σπάνια έδινε συνεντεύξεις ή εμφανίζονταν σε δημόσιες εκδηλώσεις εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Σχετικά πρόσωπα
Μάγκι Σμιθ
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551