Αναζήτηση
Zero Dark Thirty – Κριτική | iShow.gr
Ειδήσεις
Zero Dark Thirty – Κριτική
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013
21:41

Pame Cinema -

l43-zero-dark-thirty-121223003451_big

Διανύοντας μια δεκαετία, ξεκινώντας από την επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001 και καταλήγοντας το βράδυ της 2ας Μαΐου του 2011 με την δολοφονία του Osama Bin Laden, η Bigelow παρουσιάζει ένα οδοιπορικό των προσπαθειών της CIA να εντοπίσει και να εκτελέσει τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, βάζοντάς μας στα ενδότερα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και των μεθόδων που ακολούθησε στη διάρκεια της θητείας δύο Προέδρων για να φτάσει στο στόχο της.

To Zero Dark Thirty ξεκινά με ηχογραφημένα τηλεφωνήματα ανθρώπων από τους πύργους, όπου εγκλωβισμένοι καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια, λίγο πριν αυτοί καταρρεύσουν και παρασύρουν στα ερείπιά τους 3000 ανθρώπους.

Στη συνέχεια μας μεταφέρει στο 2003, σε ένα στρατόπεδο σε μια μυστική τοποθεσία όπου κρατείται αιχμάλωτος ο Ammar, ένα μέλος της Αλ Κάιντα. [Για την ιστορία, τον Μάρτιο του 2003 είχε συλληφθεί ο Σεΐχης Μοχάμεντ Χαλίντ- στην ταινία αναφέρεται διαρκώς ως KSM - o οποίος θεωρείτο ο ιθύνων νους πίσω από τις επιθέσεις και ο οποίος αν και είχε βασανιστεί φρικτά δεν είχε αποκαλύψει τίποτα]. Ένας πράκτορας της CIA, o Dan (Jason Clarke), ξεκινά τα βασανιστήρια, ενώ δίπλα του παρακολουθεί η νεοφερμένη στην υπόθεση πράκτορας Maya (Jessica Chastain). O Dan βασανίζει τον Ammar, η Maya δυσανασχετεί με το θέαμα αλλά σύντομα το ξεπερνά και προσπαθούν να του αποσπάσουν οποιαδήποτε πληροφορία, κάτι που καταφέρνουν αργότερα και τους αποκαλύπτει το όνομα του μεταφορέα μηνυμάτων του Μπιν Λάντεν. Στη διάρκεια της ταινίας θα δούμε πολλών ειδών βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς, εγκλεισμό σε κουτί που με δυσκολία χωράει άνθρωπος διπλωμένος, πνιγμούς, εξευτελισμούς κλπ.

Η Maya θα παρακολουθεί όλα αυτά και θα συμμετέχει στα περισσότερα γιατί έχει απλά έναν και μόνο λόγο ύπαρξης: Να σκοτώσει τον Μπιν Λάντεν. Μονομανής και αντικοινωνική προσπαθεί επί οκτώ χρόνια να ολοκληρώσει την αποστολή της, για την οποία φαίνεται να πιστεύει πως έχει επιλεγεί από κάποια ανώτερη δύναμη. Η Maya ακολουθεί το ίχνος του Ammar με απίστευτη αφοσίωση και ενάντια σε κάθε εντολή προϊσταμένου τους να στραφεί αλλού. Όταν στο τέλος ανακαλύπτει αυτό που πιστεύει πως είναι το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν οργανώνεται η ομάδα επιδρομής από τους Seals με τα γνωστά αποτελέσματα. Η Maya θα είναι αυτή που θα δώσει την τελική επιβεβαίωση πως ο νεκρός είναι πράγματι ο Νο 1 εχθρός της Αμερικής.

Η Bigelow μας παραδίδει μια άρτια ταινία, με εξαιρετικό ρυθμό και ένα μοναδικό τελευταίο 25λεπτο (την έφοδο των Seals στο κρησφύγετο), κινηματογραφημένο με εκπληκτικό τρόπο μέσα από το πράσινο φίλτρο της νυκτερινής όρασης – τρομακτικό και υποβλητικό. Οι ερμηνείες της Chastain αλλά και του Jason Clarke είναι θαυμάσιες, το σενάριο καλογραμμένο και η φωτογραφία εξαιρετική.

Πόσο κοντά είναι η ταινία στα πραγματικά γεγονότα είναι δύσκολο να το πει κανείς. Η ιστορία είναι ακόμα νωπή, η υπόθεση παραμένει απόρρητη, επομένως οποιαδήποτε εικασία είναι παρακινδυνευμένη. Σίγουρα εφόσον είναι ταινία μυθοπλασίας έχει – κινηματογραφική αδεία – τις απαραίτητες προσαρμογές για να γίνει ελκυστικότερη για τον θεατή, ωστόσο στην αρχή μας αναφέρει πως βασίζεται σε ‘μαρτυρίες από πρώτο χέρι’, πράγμα που οδήγησε σε έρευνες στο Κογκρέσο και στο Πεντάγωνο για να εντοπίσουν τις διαρροές.

Επίσης πρόσφατα το Esquire δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ο Άνθρωπος που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν” με μια εκτενέστατη συνέντευξη από το μέλος της Seal Team 6 που εκτέλεσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, ο οποίος αναφέρεται αναλυτικά στην επιδρομή και όσα λέει -εφόσον είναι αλήθεια – ανταποκρίνονται κατά γράμμα στην ταινία της Bigelow, σε σημείο υποψίας για το αν ήταν ο συγκεκριμένος άνθρωπος ένας από τους πληροφοριοδότες της (η συγκεκριμένη συνέντευξη είναι εξαιρετική και πολύ διαφωτιστική, που αν και είναι μεγάλη αξίζει να την διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται).

Η καταγγελία από τους συμπατριώτες της Bigelow είναι πως προάγει τα βασανιστήρια, αφού δείχνει πως με αυτά απέσπασαν πληροφορίες για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν, ενώ άλλοι αρνούνται πως τα βασανιστήρια είναι αποδοτικά και μάλιστα επιμένουν πως πολλές φορές οδήγησαν σε λάθος κατεύθυνση που καθυστέρησαν την αποστολή και στοίχισαν ζωές άδικα. Αυτή η διένεξη καταδεικνύει πως η πιθανή αντίρρηση έγκειται στην αποδοτικότητα του μέσου και όχι στην ουσία του, ότι δηλαδή είναι ανήθικο και απαράδεκτο να βασανίζει κανείς ανθρώπους ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Η Bigelow σε αυτές τις κατηγορίες ανταπαντά σταθερά πως “Το να δείχνεις κάτι δεν σημαίνει πως το ασπάζεσαι” και πως “θα ήταν ανέντιμο να παραλείψω κάτι που συνέβη“. Συμφωνούμε και στα δύο, όμως το ζήτημα έγκειται στον τρόπο που η ίδια προσεγγίζει το θέμα. Και η προσέγγισή της είναι μονόπλευρη και εγκωμιαστική. Είναι η ματιά του υπερόπτη νικητή που δεν απολογείται για τον τρόπο της νίκης του. Πράγμα που βέβαια είναι η πραγματικότητα. Και ίσως ο λόγος που οι συμπατριώτες της υποκριτικά την εξοστράκισαν.

Βαθμολογία: 8 στα 10

Zero Dark Thirty – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Σχετικά show
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551